Zbrane ministre je nagovoril Uroš Grilc. Foto: Forum slovanskih kultur
Zbrane ministre je nagovoril Uroš Grilc. Foto: Forum slovanskih kultur
rihter, andreja
Nekdanja ministrica za kulturo Andreja Rihter je direktorica Foruma slovanskih kultur. Foto: Forum slovanskih kultur

V Sloveniji se mudijo ministri za kulturo ali predstavniki kulturnih ministrstev Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije, Bolgarije, Češke, Slovaške, Poljske, Belorusije, Rusije in Ukrajine.

Slovenski minister za kulturo Uroš Grilc se je uvodoma vprašal, ali se nam je danes treba bati za slovansko identiteto in kaj ta sploh pomeni. Misli, nam je jasno, kaj je slovanska duša, vprašanje pa je, ali nas tudi drugi prepoznajo kot skupnost z identiteto.

"Šibkost našega sveta je zgodovinska sprtost, razdrobljenost. Še pisave nimamo enake, da bi Cirila in Metoda vsi v enaki meri sprejeli za simbolna utemeljitelja," je dejal Grilc in dodal, da k sreči živimo v dobi, ko se ponovno dogaja pomembna, tokrat digitalna revolucija.

Nove komunikacijske tehnologije po njegovih besedah predstavljajo na eni strani grožnjo tradicionalnim identitetam, pametni pa jih že uporabljajo za krepitev lastne. Zato je skrajni čas, da se kdo loti digitalizacije in digitalne povezanosti slovanskih kultur, je poudaril.

Idejo, da se na srečanju izpostavijo prav te nove smernice, je pozdravila tudi direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter, ki je pozvala k razmisleku o usodi besede in črke v tej novi medijski paradigmi. Sama nove tehnologije razume kot inkubatorje ustvarjalnosti in generatorje razvoja jezika.

Sledila je seja uprave Foruma slovanskih kultur, na kateri je bila za novo predsednico uprave potrjena makedonska ministrica za kulturo Elizabeta Kančeska Milevska.

1150 let začetka slovanske pismenosti
Srečanje ministrov spremlja tudi kulturni program, s katerim zaznamujejo 1150. obletnico začetkov slovanske pismenosti ter prihoda sv. Cirila in Metoda na Moravsko. Tako so že v torek v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani odprli razstavo, posvečeno Supraseljskemu kodeksu. Dragocen cirilski rokopis, vpisan na Unescov seznam Spomin sveta, povezuje vse slovanske narode.

V Slovenski filharmoniji je potekal družabno kulturni večer Poslušajte besedo, na katerem so se prav tako spomnili obeh opismenjevalcev. Pomen njunih začetkov za današnji čas sta v svojem nagovoru poudarila tudi minister za kulturo Uroš Grilc in direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter.

Forum povezuje deset slovanskih držav
Forum slovanskih kultur je bil ustanovljen leta 2004 za spodbujanje razvoja kulturnega sodelovanja v najširšem pomenu med vsemi državami, katerih prebivalci govorijo slovanske jezike. Akt o ustanovitvi je podpisala tedanja ministrica za kulturo Andrejo Rihter, ki jo je vlada imenovala tudi za članico prve uprave foruma. Danes ustanovo povezuje deset slovanskih držav in tri članice opazovalke.

Ustanovitev foruma je temeljila na skupni izjavi ministrov za kulturo slovanskih držav, ki so jo podpisali na neuradnem srečanju v Sloveniji decembra leta 2002. Zavezali so se, da bodo okrepili in spodbudili sodelovanje v kulturi v njenem najširšem pomenu v sklopu evropskih in drugih mednarodnih organizacij.