Foto:
Foto:
Hkrati z bolj znanim Krikom so tatovi avgusta lani iz muzeja v Oslu odnesli tudi Munchovo sliko Mati božja.

Norveška policija je sporočila, da je odkrila slike slikarja Muncha, ki so jih v noči na ponedeljek iz hotela v kraju Muss odnesli neznanci.

Po poročanju norveškega radija NRK so tatovi iz hotelske zbirke odnesli Munchov akvarel Modra obleka ter dve litografiji. Pomočnik direktorja norveške policije pa je povedal, da so v zvezi s krajo že aretirali več oseb.

Ljubljenec tatov umetnin
Dela norveškega predhodnika ekspresionizma so med tatovi umetnin zelo priljubljena. Že lani avgusta sta namreč iz muzeja v Oslu izginili dve njegovi platni, tudi Munchova najbolj znamenita slika Krik. Do danes je še niso našli, po kraji pa so muzej zaprli, da bi izboljšali zastarele varnostne naprave, ki so bile očitno preslabo varovalo pred umetnin željnimi nepridipravi.

Tatvini verjetno nista povezani
Pojavila so se tudi že namigovanja o povezavi med včerajšnjim dogodkom in krajo v Oslu. Vendar pa storilci verjetno niso isti, kajti avgustovska tatvina je bila opravljena izjemno profesionalno, medtem ko po besedah lastnika hotela Refsnes Gods v Mussu tatovi njegovih slik niso dobri poznavalci Munchovih del. V hotelu namreč visijo številne bolj znamenite in dragocene Munchove slike.

Čeprav ukradeni akvarel in litografiji nista zelo znani deli Edvarda Muncha, pa bi ob prodaji na trgu umetnin vseeno dosegli visoko ceno. Strokovnjaki za likovno umetnost ekspresionizma vrednost Modre obleke ocenjujejo na približno 160.000 ameriških dolarjev, litografiji pa petino te vsote.