Od ideje do izvedbe je preteklo 11 let. Foto: EPA
Od ideje do izvedbe je preteklo 11 let. Foto: EPA
Jean Nouvel

Quai Branly je postal zatočišče vseh, ki jih zanimajo umetnosti in civilizacije Afrike, Azije, Oceanije in obeh Amerik. V njem bo v stalne razstave, ki obiskovalce popeljejo od ene celine do druge, vključenih okoli 3.500 predmetov iz bogate zbirke, v kateri je približno 300.000 artefaktov; te bo muzej posojal za priložnostne razstave.

Bogato rastlinstvo
Zgradbo muzeja, ki stoji v središču francoske prestolnice, je skonstruiral arhitekt Jean Nouvel, ki si je Quai Branly zamislil kot "kraj, zaznamovan s simboli gozda in reke, obsesije s smrtjo in pozabljenjem". V konstrukcijo je vključil več kot 15.000 rastlin 150 vrst, ki bodo rasle na navpični površini velikosti 800 kvadratnih metrov. Za muzej je sicer Nouvel zavzel zemljišče, veliko 39.000 kvadratnih metrov, na katerem bo dovolj prostora za vse dejavnosti, ki so si jih zamislili.

Več kot le muzej
Muzej bo gostil različna srečanja, razprave, predstave in predavanja, izobraževal bo s knjižnico ter vsako leto štipendiral francoske in tuje raziskovalce. Francija je namreč želela postaviti več kot muzej - zamislila si je kulturno in znanstveno ustanovo, ki bo delovala pod okriljem francoskega ministrstva za kulturo in komunikacijo ter ministrstva za državno šolstvo in raziskovanje. Poseben poudarek pa bo ostal na razstavljenih predmetih, zgodovini predstavljenih kultur in različnem pomenu artefaktov. Iz Oceanije bodo tako predstavljene maske in oblačila, iz Azije različni kostumi, iz Afrike pa se kustosom zdijo dovolj zanimiva glasbila in različne vrste blaga.

Milijon obiskovalcev letno
V muzeju pričakujejo, da si bo zbirke v prvem tednu ogledalo več kot 10.000 povabljencev, nato pa naj bi se številke o letnem obisku gibale okoli milijona. Še posebej v času globalizacije in kulturnega nerazumevanja je odprtje pomemben kulturni in diplomatski dogodek, ki so ga v Franciji dočakali 11 let po prvih dogovorih.