Priložnostno znamko z motivi Jožeta Plečnika je na pobudo slovenskega veleposlaništva v Pragi ob Plečnikovem letu izdala češka pošta. Foto: Češka pošta
Priložnostno znamko z motivi Jožeta Plečnika je na pobudo slovenskega veleposlaništva v Pragi ob Plečnikovem letu izdala češka pošta. Foto: Češka pošta
Jože Plečnik
Avtorja priložnostne znamke in ovitka prvega dne sta oblikovalec Jan Navan in graver Miloš Ondraček. Ovitke prvega dne izdajo pošte ob skoraj vsaki izdaji priložnostnih znamk. Foto: Češka pošta

S to posebno izdajo znamke so se poklonili spominu na slovenskega arhitekta, ki je pomemben tudi za češka tla. Arhitekt je na Češkem najbolj znan kot stvaritelj cerkve Srca Jezusovega in po preureditvi praškega gradu.

"Češka pošta ne pozablja na preteklost in se z znamkami poklanja osebnostim, ki so s svojim delom prispevale k razvoju družbe, ki so na svojih področjih določali smernice in zaradi katerih se naša civilizacija premika naprej. Jože Plečnik nedvomno sodi med te velikane in znamka z njegovo podobo je opomnik njegove pomembnosti za našo državo," je še dodal direktor češke pošte.

Pobuda slovenskega veleposlaništva
Priložnostna znamka v Plečnikovem letu je nastala na pobudo slovenskega veleposlaništva v Pragi. Veleposlanik Leon Marc je dejal, da ga veseli uresničitev njihovega predloga.

Veleposlaniku se zdi izdaja spominske znamke odličen način sodelovanja v zaznamovanju letošnjega Plečnikovega leta, ko zaznamujemo 145. obletnico njegovega rojstva in 60. obletnico smrti. Plečnik s svojim delom v Pragi povezal slovenski in češki narod, meni veleposlanik, ki si želi, da bi arhitektov duh še naprej združeval prebivalce obeh držav.

Ob znamki še ovitek prvega dne
Priložnostno znamko in t. i. ovitek prvega dne (first day covert oziroma FDC) podpisujeta oblikovalec Jan Navan in graver Miloš Ondraček. Ovitke prvega dne izdajo pošte ob skoraj vsaki izdaji priložnostnih znamk. Ovitki so praviloma z leve strani ilustrirani in opremljeni s priložnostnim besedilom. Desno zgoraj so nalepljene znamke, ki so bile ta dan izdane, piše na filatelistični spletni strani.

Portret Plečnika, ki je na eni od znamk, je nastal na podlagi nekaj ohranjenih fotografij. Na znamki pa je z delom načrta za praški grad nakazana tudi njegova arhitekturna dejavnost. Na drugo znamko pa so umestili pročelje cerkve Srca Jezusovega in arhitekturni elementi s praškega gradu.