'Ministrica Majda Širca pravi, da se 'bojuje za kulturo'. Proti komu le, proti lastni vladi,' se sprašujejo v Odboru za kulturo pri Strokovnem svetu SDS. Foto: MMC RTV SLO
'Ministrica Majda Širca pravi, da se 'bojuje za kulturo'. Proti komu le, proti lastni vladi,' se sprašujejo v Odboru za kulturo pri Strokovnem svetu SDS. Foto: MMC RTV SLO
Stojan Pelko in Majda Širca
Državni sekretar Stojan Pelko je na predstavitvi dela ministrstva v prvi polovici mandata poudaril, da je najboljša bilanca prav proračun za prihodnje leto, ki bo znašal 215 milijonov evrov in po njegovem mnenju kaže na moč resorja znotraj vlade ter na ugled ministrstva. Foto: Andrej Križ/Ministrstvo za kulturo

V Odboru za kulturo pri Strokovnem svetu SDS so se odzvali na predstavljeno delo Ministrstva za kulturo v prvi polovici mandata. Sami ocenjujejo, da stvari niso povem takšne, kot jih je predstavila ekipa ministrice.
Navedbe ministrice za kulturo Majde Širca, o proračunu, ki mu je kljub krizi uspelo ohraniti stabilnost ter, o tem, da naj bi se sredstva za kulturo glede na leto 2008 povečala, v Odboru za kulturo pri Strokovnem svetu SDS komentirajo, da je iz pregleda strukture državnega proračuna za kulturo po ključnih programskih sklopih razvidno, da je bilo v letu 2009 od sedemnajstih področij kar štirinajst finančno prikrajšanih v odnosu na leto 2008. "Povečana so bila sredstva v sicer zanemarljivih zneskih za ljubiteljsko kulturo in manjšinske skupnosti, nekoliko bolj pa za investicije," dodajajo.
V odzivu so med drugim še opozorili na nenamensko razdeljevanje javnih sredstev na javnih razpisih in javnih pozivih Ministrstva za kulturo, Filmskega sklada in drugih organizacij na škodo davkoplačevalskega denarja. 'Javna sredstva so prejeli številni neupravičeni prijavitelji in projekti, ki niso izpolnjevali razpisnih pogojev,'ocenjujejo v izjavi, kjer še dodajajo, da so projekte ocenjevale ali nadzirale osebe, ki so v konfliktu interesov.


Podpisniki odziva še menijo, da ministrstvo za kulturo dopušča stagnacijo in ohromitev Filmskega sklada. "Nedopustno je, da je izpadlo produkcijsko leto 2010, saj javni razpisi za tekoče leto še niso zaključeni, Filmski sklad pa je letni filmski program sprejel šele novembra 2010," piše.
Omenjajo tudi zavlačevanje izgradnje ljubljanske Opere zaradi premalo skrbnega nadzora, da so investicije na področju kulturne dediščine daleč od predvidenega, pa tudi več kot milijon evrov vreden nakup gradu Kodeljevo v času največje gospodarske krize in neizkoriščanje evropskih sredstev za obnovo kulturne dediščine.
Opozarjajo še na nekaj zakonov, ki jih sami ocenjujejo za slabe, poleg aktualnega Zakona o RTV Slovenija, še na "neposrečen", kot ga sami imenujejo, Zakon o Filmskem centru RS, javni agenciji, "ki ne ureja celotnega področja kinematografije in zato pomeni odstop od Nacionalnega programa za kulturo 2008 – 2011." Med drugim menijo, da so v njem naloge Filmskega centra preozko zastavljene, "večinoma še vedno usmerjene v distribucijo javnih sredstev, zaradi česar center ne izpolnjuje v celoti pogojev za delovanje v pravnoorganizacijski obliki javne agencije."
Podpisniki so prepričani v močno politično motivirano kadrovanje ministrstva za kulturo, na katerem je bilo v preteklih dveh letih zaznati vrsto nepravilnosti na splošno, zaradi česar menijo, da bi bil skrajni čas, da računsko sodišče pregleda njegovo poslovanje.