Arheologi imajo pri obnovi starega mestnega jedra v Celju polne roke dela. Foto:
Arheologi imajo pri obnovi starega mestnega jedra v Celju polne roke dela. Foto:

Najprej so pred zelenico stavb Glavni trg 17 in 17a naleteli na star kamnit zid, zgrajen skladno z antično gradnjo do globine štirih metrov, kar je značilno za Celje. Zaradi najdb je Zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) Celje upočasnil gradnjo. V spodnjem delu trga naj bi šlo za antične zidove, na kar kaže plast ometa, ki je bila kot zasutje ohranjena v višini antičnih ostankov. Sodeč po izjemno lepih in številnih ostankih značilnih zgodnjeantičnih fresk, datacija ni sporna.

V neposredni bližini zidu so arheologi odkrili ruševine objekta z ohranjenim poslikanim ometom, pod tanko ruševinsko plastjo pa ostanke stebričkov antičnega objekta s hipokavstom - talnim ogrevanjem. Spremljajoče najdbe posodja in mozaičnih kock kažejo, da gre za bogato meščansko antično hišo, ugotavlja Danijela Brišnik iz ZVKD-ja.

Našli tudi freske
Po mnenju stroke ima omenjeno odkritje velik arheološki potencial, saj so med drugim naleteli tudi na freske, zato ga je zavod ovrednotil kot najdbo izjemnega pomena. Za zdaj se še niso opredelili do možnosti predstavitve najdbe na kraju samem.

Arheologi so nadaljevanje obnovitvenih del na Glavnem trgu že dovolili, izvajajo pa tudi arheološke raziskave. Hkrati projektant kot mogočo rešitev pripravlja tlakovanje trga do manjše globine, kakor so že storili pri stavbah Glavni trg 6 in 7, pred stavbo na Glavnem trgu 4 pa so arheološka izkopavanja končali.

Arheologi se bodo lotili še raziskav na trgu pri Marijinem znamenju, šele po nadaljnjih raziskavah na trgu pa bodo presodili, ali je mogoče odkrite arheološke ostaline povezati v celoto in predstaviti na kraju samem. Na dvorišču stavbe Glavni trg 17a so pod greznico naleteli tudi na črno-bel mozaik.

Kako dolgo bodo izkopavanja trajala in kaj pomenijo za izvedbo projekta na Glavnem trgu, ki se je začel konec avgusta letos, v tem trenutku na celjski občini ne morejo napovedati.