Litija, pustna nedelja, 5. februar 1978. Z razstave 'Maske danes, obrazi jutri. Karnevalska tradicija na Slovenskem v XX. stoletju'. Foto: Marjan Ciglič, hrani MNZS.
Litija, pustna nedelja, 5. februar 1978. Z razstave 'Maske danes, obrazi jutri. Karnevalska tradicija na Slovenskem v XX. stoletju'. Foto: Marjan Ciglič, hrani MNZS.
Društvo slovenskih pisateljev
Slovenski center PEN vabi na pogovorni večer Drugačna kultura za drugačno družbo. Foto: BoBo
Umri Pokončno
Umri pokončno: Dober dan za smrt v kinematografih od 14. februarja. Foto: Kolosej
Motion Pictures / Gibljive slike
Motion Pictures / Gibljive slike v petek ob 20.00 v Španskih borcih. Foto: En Knap
Leonardo da Vinci
Razstava o delu Leonarda da Vincija bo na ogled od 15. 2. do 12. 5. Foto: Grande Exhibitions
Komedija z ženskami
Komedija z ženskami premierno v petek v MGL-ju. Foto: Barbara Čeferin

Ste vedeli, da poznamo v slovenskem etničnem prostoru kakšnih 176 različnih pustnih likov, različne oblike pustovanj pa živijo v 738 slovenskih krajih? V Galeriji S bodo na Ljubljanskem gradu - dan preden se bodo na ulice še zadnjič letos podale pustne maske - odprli razstavo Maske danes, obrazi jutri - karnevalska kultura na Slovenskem v XX. stoletju. Razstava, ki jo odpirajo danes ob 18.00 in bo na ogled do 31. marca, predstavlja zgolj delček bogate karnevalske kulture slovenskih mest in trgov, kjer so pustne šeme v svoj objektiv lovila prepoznavna fotografska imena.


Sproščena zafrkancija z Borutom Golobom
V torek ob 18.00 pripravljajo v Modrijanovi knjigarni v Ljubljani pogovor s pisateljem Borutom Golobom pod naslovom Sproščena zafrkancija o smrtno resnih rečeh. Izhodišče je avtorjeva druga knjiga Raclette, v kateri o svetu razglablja prvoosebni pripovedovalec, brezposelnež hladnega srca, ki secira vse, kar mu prekriža pot. Pogovor o literaturi, domu in svetu bo vodila Tanja Lesničar-Pučko.


V sredo se začne 20. ljubljanski pesniški festival Trnovski terceti. Prvi večer bodo od 21.00 naprej svoje verze prebirali Marko Matičetov, Primož Čučnik in Marián Milčák. Festival, ki ga KUD France Prešeren v Ljubljani organizira že od leta 1994, pa bo potekal do petka.
Drugačna kultura za drugačno družbo
Ob 18.00 pa v sredo v prostore Društva pisateljev vabijo člani Slovenskega centra PEN, ki pripravljajo pogovorni večer na temo Drugačna kultura za drugačno družbo. O tem, ali prevladujoči kulturni, komunikacijski vzorci, večinski tok umetniške produkcije ustrezajo obdobju vsakovrstnih družbenih in civilizacijskih prelomov, ki smo jim priča, se bodo pogovarjali Neda Pagon, Manca G. Renko, Aleš Čar in Miran Zupanič. Pogovor bo vodil Jani Virk.


Dober dan za smrt
V četrtek se v kinematografe vrača John McClane, ki se bo v podobi Brucea Willisa še enkrat znašel na nepravem mestu ob nepravem času. V petem nadaljevanju priljubljene akcijske franšize Umri pokončno, tokrat s podnaslovom Dober dan za smrt, ga smrtno nevarna situacija pričaka v Moskvi, kjer se proti teroristom bori skupaj s sinom (Jai Courtney).
Vabljeni v grad Črnomelj
V Črnomlju bodo v četrtek ob 17.00 odprli vrata prenovljenega prvega nadstropja atrija o čezmejnih kulturno-zgodovinskih povezavah.

V Mestni galeriji Nova Gorica bodo v četrtek ob 19.00 odprli razstavo fotografij, slik in polaroidov Ane Sluga, vizualne umetnice, ki je dejavna predvsem kot slikarka, fotografinja in avtorica videov, ter Marjana Gumilarja, za katerega je po besedah likovnega kritika Vladimirja P. Štefanca, ki bo razstavo tudi odprl, značilna "slikarska obrednost", ustvarjalni akt, pri katerem sta enako pomembna pot in cilj, kontemplativna meditativnost, ki jo sam v slike "začara", gledalec pa nato "odčara".


Svet Leonarda da Vincija
V petek bodo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani prišli na račun tako tisti, ki jim radovednost ne da miru, kot tisti, ki cenijo renesančno likovno dediščino. Za javnost bo odprta razstava Da Vinci - genij, ki bo do 12. maja obiskovalcem predstavljal replike številnih izumov tega znamenitega renesančnega vsestranskega moža, prav tako bodo na ogled reprodukcije njegovih največjih umetnin in videoprojekcije, ki odstirajo zgodbe za njimi.
Skozi življenje vodijo gibljive slike
V Španskih borcih bo v petek ob 20.00 multimedijska predstava Gibljive slike Omarja Ismaila in Tamása Tuze. V njej so prepleteni ples, videoprojekcija in glasba, pred obiskovalcem pa se življenje na platnu odvije kot niz različnih občutkov vsakdanjega življenja.
Diptih Black Beast
Na MGL-ovem velikem odru bo konec tedna v znamenju prvih slovenskih uprizoritev v režiji Ivice Buljana - t. i. diptih Black Beast. Prvi del, Komedija z ženskami, bo na vrsti v petek ob 20.00, drugi, Črna žival žalost pa v nedeljo bo 20.00. V prvem delu med drugim igrajo Iva Krajnc, Jožica Avbelj, Tanja Ribič, Jana Zupančič, Karin Komljanec, Jure Henigman, Gašper Tič, Sebastian Cavazza in Gregor Gruden, nekaj igralcev se ponovi tudi v drugi predstavi - nastopajo Sebastian Cavazza, Jana Zupančič, Jure Henigman, Lotos Vincenc Šparovec, Domen Valič, Tina Potočnik, Jette Ostan Vejrup in Milan Štefe.