Posnetek z letošnjega dm teka za ženske v parku Tivoli. Foto: BoBo
Posnetek z letošnjega dm teka za ženske v parku Tivoli. Foto: BoBo

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak in župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković sta se dogovorila, da se koncert Magnifica ob 30-letnici njegove kariere, napovedan 31. avgusta v parku Tivoli, ne izvede na prvotno načrtovani lokaciji. Zavod RS za varstvo narave je namreč prošnjo organizatorja za koncert v Tivoliju dvakrat zavrnil, organizator koncerta pa je v tem tednu sporočil, da se bo koncert odvil v Mladinskem golf centru v Stanežičah.

Sorodna novica "Množične prireditve na javnih zelenih površinah so vse manj sprejemljive"

Z ministrstva so sporočili, da sta se Novak in Janković prav tako dogovorila, da bo občina zaprosila zavod za varstvo narave, da pripravi strokovni predlog o načinu in obsegu omejitve dejavnosti ali rabe parka v skladu z zakonom o ohranjanju narave.

MOL in upravljavec Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib bosta v sodelovanju z zavodom in omenjenim ministrstvom pripravila in sprejela načrt upravljanja tega krajinskega parka. V načrtu bodo med drugim določeni merila in kriteriji za izvajanje in omejitev prireditev. Kot so še sporočili z ministrstva, je priprava strokovnega gradiva o nosilni zmogljivosti parka ključna pri tem.

Predvideno je, da bo načrt upravljanja sprejet do konca tega leta, prav tako naj bi do takrat bila urejena uskladitev občinskega odloka o krajinskem parku. Vse do tedaj na tem območju ne bo množičnih prireditev in dogodkov. "Pri posegih v naravo moramo biti zadržani, še posebej, če imamo na voljo alternativne rešitve," je poudaril minister Novak.