Akropola je bila eden izmed finalistov v nedavno končanem izboru za novih sedem čudes sveta, a se med 'sedmerico' veličastnih ni prebila. Foto: EPA
Akropola je bila eden izmed finalistov v nedavno končanem izboru za novih sedem čudes sveta, a se med 'sedmerico' veličastnih ni prebila. Foto: EPA
Trume turistov, ki se poleti vsak dan zgrinjajo na Akropolo, bodo morale ta in naslednji konec tedna počakati. Foto: EPA
Za zdravje turistov je stavka mora celo koristna - v grški prestolnici je okrog 38 stopinj C. Foto: EPA

Zaradi stavke muzejskih čuvajev bo atenska Akropola, ena največjih turističnih zanimivosti v Evropi, šest dni zaprta za obiskovalce. Akropola, na kateri je mogoče občudovati antično arhitekturo, kot sta Partenon in tempelj Atene Nike, bo zaprta danes in v nedeljo ter spet od 21. do 24. julija. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil predsednik združenja čuvajev Costas Ekonomou, niso oni tisti, ki bodo zaprli Akropolo, temveč grški minister za kulturo, ki se noče sestati z njimi. Čuvaji zahtevajo višje plačilo za nočno delo in za delo vsak dan v tednu ter redno službo za honorarne delavce.

Stavkajoči zagotavljajo, da se na drugih grških arheoloških spomenikih, ki prav tako vsako leto pritegnejo številne obiskovalce z vsega sveta, ne bo zgodilo podobno in da bodo ti dostopni tudi med stavko na Akropoli.

Preizkušeno orožje
Za združenje, ki šteje 1.900 članov, bo to že tretja stavka v letošnjem poletju, s katero želijo doseči višje plače in boljše delovne pogoje. Muzej, v katerem so razstavljeni kipi iz različnih templjev na Akropoli, je od začetka julija zaprt, saj poteka selitev umetnin v nov muzej Akropole, ki naj bi vrata odprl prihodnje leto.

Zibelka civilizacije na griču
Akropola, iz Aten vidna skoraj od koder koli, se dviga dobrih 150 metrov nad dolino Ilissos. Čeprav so na njej začeli graditi že prej, je končno podobo dobila v 5. stoletju pr. n. š. Zgradili so tempelj Partenon, v katerem je stal velikanski kip boginje Atene, propileje - pompozni vhod v Akropolo, tempelj Atene Nike, tempelj Erehteion (štirje našteti kulturni spomeniki so se ohranili do danes), zakladnica, številna manjša svetišča, posvečena bogovom, ki so jim stari Grki tako zaupali, ob vznožju vzpetine je bilo gledališče ... Akropola je bila središče sveta, kjer se je pisala politična zgodovina takrat znanega vesolja.

Zadnja desetletja Akropoli grozijo predvsem kisli dež, ki uničuje marmor, prevladujoči gradbeni material in trume turistov. Obnova se verjetno ne bo končala nikoli, naj bi bilo pa delavskih odrov precej manj po letu 2020, ko bo končan obsežen restavratorsko-konservatorski projekt, začet pred več kot tremi desetletji.