Atenska akropola - kraj, kjer se je začela pisati evropska politična zgodovina. Foto: EPA
Atenska akropola - kraj, kjer se je začela pisati evropska politična zgodovina. Foto: EPA
Novi muzej atenske akropole
Od poletja bo celotna zgodba o atenski akropoli in zgodovini atenske demokracije predstavljena v novem muzeju akropole. Foto: EPA

Atenska akropola je namreč eden od simbolov začetka evropske civilizacije, začetkov idej in kulture, ki so v naslednjih stoletjih oblikovale evropsko civilizacijo. Podobne so bile tudi besede grškega ministra za kulturo, Giorgosa Voulgarakisa, ki je ob razglasitvi Akropole in njene okolice za spomenik evropske kulturne dediščine dejal: "Akropola si zasluži, da je kot prva razglašena za spomenik evropske kulturne dediščine. Ko izrečem besedo Evropa, avtomatično pomislim na Akropolo."



O atenski akropoli spet poleti
Atenska akropola pa bo čez nekaj mesecev spet v središču pozornosti. Poelti naj bi namreč odprli novi muzej akropole. Dvonadstropna stavba bo postala novi dom nekaterim najbolj dragocenim skulpturam in reliefom s partenona. Ravno prenašanje teh elementov je bilo eno od najbolj težavnih del v sklopu proprav na odrptje muzeja, saj je bilo ob transportu od vrha do vznožja akropole težko udušiti vse tresljaje. Na vrhu novega muzeja bo steklena dvorana, ki bo obiskovalcem omogočila neposreden pogled na partenon.

Čeprav so se morali pobudniki gradnje novega muzeja akropole nekaj časa otepati obtožb, češ da bo novi muzej stal na arheološko občutljivem območju, pa so zagovorniki ustanove vrnili udarec. Ravno "ritje" po zemlji zaradi izgradnje temeljev za novi muzej je namreč na plan prineslo številne arheološke najdbe. Na novo odkrite vile, kopališča, obrtniške delavnice in mestna infrastruktura namreč menda o zgodovini atenske demokracije povedo več kot katera koli druga najdba do sedaj.

P. B.