Genevieve Laporte pozira ob svojih portretih več kot 50 let po njihovem nastanku. Foto: Reuters
Genevieve Laporte pozira ob svojih portretih več kot 50 let po njihovem nastanku. Foto: Reuters
Nekaj skic si bo odslej mogoče ogledati v Picassovem muzeju v Parizu. Foto: EPA

Zbirko je naprodaj ponudila nekdanja Picassova ljubica Genevieve Laporte, sicer tudi model večine prodanih del. Za prodajo se je odločila, da bi javnosti predstavila tudi nežno plat umetnika, ki so ga pogosto kritizirali zaradi domnevnega slabega ravnanja z ženskami. Na dražbi so največ iztržili za Odalisko, na kateri je Picasso skiciral Laportovo, ko gola leži na postelji.

Navdih na romantičnih počitnicah
Večina del je nastala na romantičnih počitnicah leta 1951, ko sta se začetnik kubizma in njegova takratna ljubezen odpravila v Saint Tropez. Njuna afera se je končala dve leti zatem, ko je Picassa zapustila njegova takratna partnerka Francoise Gilot, Laportova pa se ni hotela preseliti k skoraj 50 let starejšemu ljubimcu.

Picassova nežna plat v muzeju v Parizu
Zbirka del, ki so jih prodali v Parizu, je bila že na ogled v Rusiji v St. Peterburgu, kjer so jo opisali kot dela, nastala v Picassovem nežnem ali "Genevieve" obdobju. 79-letna Genevieve Laporte je javnosti ponudila 18 skic, nekaj grafik in obesek. Med kupci je bil med drugim tudi Picassov muzej v Parizu, ki bo svojim obiskovalcem zdaj lahko ponudil tudi pogled na Odalisko.