Nagrada Piranesi za Naskov dvorec v Mariboru, 'natančno intervencijo, ki je spoštljiva do obstoječe strukture, obenem pa z materiali ter inovativnimi detajli izraža sodoben čas, v katerem je bila narejena.' Foto: Piranski dnevi arhitekture
Nagrada Piranesi za Naskov dvorec v Mariboru, 'natančno intervencijo, ki je spoštljiva do obstoječe strukture, obenem pa z materiali ter inovativnimi detajli izraža sodoben čas, v katerem je bila narejena.' Foto: Piranski dnevi arhitekture
Mednarodno priznanje Piranesi 2010Lea Pelivan, Toma Plejić, Hostel Golly ± Bossy, Split, 2010
Hostel Golly ± Bossy v Splitu Lee Pelivan in Toma Plejića, dobitnikov mednarodnega priznanja Piranesi. Foto: Piranski dnevi arhitekture

O nagrajenem delu je žirija v obrazložitvi zapisala, da je natančna intervencija spoštljiva do obstoječe strukture, obenem pa z materiali ter inovativnimi detajli izraža sodoben čas, v katerem je bila narejena. Podelili so tudi mednarodno priznanje Piranesi 2010, ki sta ga prejela Lea Pelivan in Toma Plejić za Hostel Golly Bossy v Splitu. Po besedah žirije gre za "premišljeno intervencijo" v močno poškodovano obstoječo strukturo, ki ji je z izjemno majhnimi sredstvi ter z ogromnim programom uspelo razviti ustrezno rešitev za mladinski hotel.
Dve mednarodni študentski priznanji Piranesi 2010 so prejeli Ambrož Bartol s Fakultete za arhitekturo v Ljubljan, ki je nagrajen za projekt Kopališče, Podpeč, zasnovan pod mentorstvom Miloša Florijančiča in Mitje Zorca, ter Suzani Lunic in Tini Busatto s Fakultete za arhitekturo in gradbeništvo v Splitu. Zadnja sta priznanje prejela za projekt Algae Island, Kastela Bay, ki je nastal pod mentorstvom Hrvoja Njirića.

O nagrajencih so presojali …
Mednarodno žirijo so sestavljali Till Schneider (Schneider & Schumacher Architekten, Frankfurt), Saša Begović (3LHD, Zagreb), Klaas Goris (Coussée & Goris architecten, Gent), Jurij Kobe (Atelier arhitekti, Ljubljana), Quintus Miller (Miller & Maranta, Basel), Victor Mestre (vmsa arquitectos, Lizbona), Paul O. Robinson (University of Florida, School of Architecture, Gainesville) in predsednik Bijoy Jain (Studio Mumbai architects, Mumbaj).

28. mednarodna arhitekturna konferenca Piranski dnevi arhitekture je na Obali potekala konec preteklega tedna. Na razstavi Piranesi je bilo predstavljenih bilo 34 projektov, ki so jih izbrali nacionalni selektorji posameznih držav Avstrije, Češke, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške in Slovenije. Selektorji z arhitekturnih fakultet iz Gradca, Dunaja, Splita, Zagreba, Pescare, Trsta, Ljubljane in Maribora pa so izbrali šestnajst študentskih projektov.
Piranske dneve arhitekture organizirajo od leta 1983, da bi ovrednotili aktualne arhitekturne misli evropskega prostora. Od leta 1989 se za najboljše stvaritve podeljuje tudi nagrada piranesi, ki nosi ime velikega italijanskega grafika in arhitekta iz osemnajstega stoletja Giovan Battista Piranesija.