Prestopnica je po aretaciji izjavila, da je Cy Twombley 'belino tam pustil zanjo.' Foto:
Prestopnica je po aretaciji izjavila, da je Cy Twombley 'belino tam pustil zanjo.' Foto:

Francoski policisti so julija letos aretirali žensko, ki je v muzeju v Avignonu strastno poljubljala moderno umetnino ameriškega umetnika Cyja Twomblyja. Vse skupaj bi bilo verjetno bolj smešno kot kaznivo, če bi si Rindy Sam pred "navalom strasti" (tako je svoje dejanje pred sodiščem opisala sama) z ustnic obrisala šminko.

Razmeroma mila kazen
Morala bo, tako je odločil sodnik, za restavracijo "oskrunjene" slike, ki je ocenjena na 2 milijona dolarjev, plačati tisoč evrov lastniku umetnine, petsto lastniku galerije ... in simboličen evro umetniku (lahko bi se izšlo še veliko slabše, saj je galerist od nje zahteval dva milijona odškodnine in 33 tisočakov za obnovo).

Rindy, ki bo morala družbi nakloniti tudi 100 ur prostovoljnega dela, je kljub temu še vedno prepričana, da je njen odtis sliko "popravil" - treba je namreč omeniti, da je bila umetnina prej le snežno belo platno.

Ni mogla nadzorovati čustev
Saj je bil samo poljub, je bil zagovor Francozinje. "To je izraz ljubezni, v tistem trenutku nisem razmišljala, sem pa mislila, da bo umetnik razumel. Moje dejanje je bila umetniška gesta, ki jo je navdahnila moč Lepote." No, tožilstvo je bilo manj poetično razpoloženo: obtožili so jo "neke vrste kanibalizma, celo parazitizma".