"Ste opazili, da v cerkvi nikoli nihče ne dvigne roke, da pridigarja nikoli nihče ne prekine, da ga nihče ne vpraša za podrobnejše pojasnilo tega ali onega svetopisemskega prizora, da si sredi maše nihče ne drzne vstati, se odhrkati in vljudno izreči svojih pomislekov, dvomov, pripomb? No, k sreči je tu komedijant. Iztok Mlakar je v Pašjon strnil vse, kar ste si želeli izvedeti o Jezusu Kristusu, pa si niste upali vprašati," so zapisali o Mlakarjevem Pašjonu, ki bo na ogled v okviru festivala. Foto: Jaka Varmuž

Tokratni Primorski poletni festival, ki se bo začel s predstavo Žaba v izvedbi Kamernega teatra 55 iz Sarajeva, bo ponudil trideset dogodkov na prizoriščih od Kopra, Pirana in Izole do Ankarana, Tolmina in Nove Gorice ter Milj v Italiji.

Prečenje državnih meja
K sodelovanju so poleg slovenskih primorskih krajev letos pritegnili tudi Milje na italijanski strani meje. Tako nastaja čezmejni festival, v katerega želijo bolj dejavno vključiti območje Furlanije - Julijske krajine. Tako je tudi geslo letošnjega festivala Povezujemo.

"Politični položaj v Evropi nas sili v razmislek o tem, kaj se dogaja, in k poudarjanju potrebe po sodelovanju in povezovanju," je opozorila Neva Zajc. Kultura je lahko po njenem mnenju "odličen most za spoznavanje drug drugega, da se drug drugega me bomo bali".

Festival se je po njenih besedah že ob svojih začetkih zavzemal za povezovanje in odpiranje navzven. Njegov namen je bil povezati tako domače okolje samo kot domače okolje s soseščino. Na območju, kjer se srečujejo kulture treh držav, je logika povezovanja pomembna, je opozorila Zajčeva.

Tako privlačen program, kot ga letos ponuja Primorski poletni festival, ne bi bil mogoč brez lastne produkcije, s katero je potem mogoče sodelovati na izmenjavah z gledališkimi hišami z območja nekdanje Jugoslavije, je dejal organizator programa pri Gledališču Koper Dragan Klarica.

Občina Koper je projektu letos po njegovih besedah namenila 20.000 evrov, občina Ankaran 10.000, Luka Koper kot generalni sponzor pa 5.000 evrov.

Celotni program festivala si lahko pogledate tukaj.


Žaba in Dogville strumno na Primorsko

Predstavi Dubravka Mihanovića Žaba je torej pripadla čast, da odpre festival. Po besedah Neve Zajc gre za kultno predstavo Kamernega teatra 55, ki se ponaša s kar devetimi nagradami. Sarajevsko gledališče je v preteklih dneh s predstavo Alan Ford/Vrnitev odpisanih že gostovalo v Gledališču Koper.

V okviru festivala bo na ogled tudi odrska priredba filma Larsa von Trierja Dogville, s katero bodo gostovali Mikser House, SKC Novi Sad in Fast forward iz Srbije, ter gledališko-glasbena predstava '99 Riko gre v vojno, s katero bo gostoval rimski Dedalo furioso. Novosadsko gledališče bo nastopilo s predstavo po motivih Laszla Vegela Neoplanta, iz Bosne in Hercegovine pa bo na koncertu tradicionalne bosanske sevdalinke predstavil Božo Vrećo.

Tržaško gledališče Golden Show bo s predstavo Natakarica iz Rexa nastopilo v Ankaranu. Italijansko potniško ladjo Rex so med drugo svetovno vojno ob slovenski obali potopila zavezniška letala. Predstava Kako postati Slovenci v 50 minutah Slovenskega stalnega gledališča v Trstu pa bo na programu tako v Ankaranu kot v Miljah. Na več prizoriščih bo s predstavo Pašjon nastopil Iztok Mlakar.

Festival, ki ga društvo Primorski poletni festival organizira z Gledališčem Koper, se bo končal 3. julija.