Uršula Cetinski Foto: BoBo
Uršula Cetinski Foto: BoBo
Sorodna novica Cankarjev dom z vstopom v novo sezono v središče zanimanja postavlja mladost

Člani sveta naj bi Uršulo Cetinski podprli kljub očitkom o domnevno netransparentnem delovanju, je poročal POP TV. Domnevne nepravilnosti so pod lupo vzeli tudi kriminalisti NPU-ja.

Očitki na račun prakse oddajanja prostorov in dobave vina
Po poročanju omenjene televizije je pri oddajanju prostorov Cankarjevega doma v najem prihajalo do spornih praks. Med drugim naj bil prostore v najem oddajali v zameno za donirane knjige. Na ta način sta do brezplačne dvorane prišla tudi dva vidna politika – predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič in nekdanji predsednik države Borut Pahor.

Na POP TV so v zvezi s tem želeli dostop do dokumentacije, med drugim pogodbe z založbo Beletrina, pogodbo o kompenzaciji najema dvoran v zameno za donirane knjige in pogodbe, ki jih je Cankarjev dom sklenil z zvezo Lions klubov, a so do nje prišli šele po posredovanju informacijske pooblaščenke, ki je vodstvu Cankarjevega doma zagrozila z denarno kaznijo. So pa zneske na pogodbah počrnili, saj da je cenik za oddajo prostorov poslovna skrivnost.

Sorodna novica Uršula Cetinski: "Ostro zavračam vse očitke o neprimernem vedenju, predvsem pa o mobingu"

Sporna naj bi bila tudi vloga skrbnice pogodb za gostinske storitve v Cankarjevem domu Brede Pečovnik, ki velja za desno roko Uršule Cetinski. Njena družina ima namreč nad Mariborom v lasti večji vinograd, podjetje, ki v Cankarjevem domu skrbi za gostinsko ponudbo, pa naj bi na vseh tamkajšnjih dogodkih, tudi tistih, ki jih v okviru javne službe plačuje kulturno ministrstvo, streglo njena vina.

NPU vodi predkazenski postopek
Domnevne nepravilnosti pod vodstvom Uršule Cetinski so pod lupo vzeli tudi kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada. Kot so potrdili za televizijo, vodijo predkazenski postopek, v katerem preverjajo več sklopov domnevnih nepravilnosti.

Vodjo Cankarjevega doma imenuje ministrica za kulturo, na mnenji sveta in zavoda ni vezana
Zadnjo besedo pri izbiri generalne direktorice Cankarjevega doma bo imela ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki ni zavezana k upoštevanju mnenja sveta zavoda niti ne strokovnega sveta.

Sorodna novica Zakrožila imena kandidatov za generalnega direktorja Cankarjevega doma

Predsednik sveta Cankarjevega doma je Boštjan Tadel, člani pa Zdenka Badovinac, Aleš Čerin, Tej Gonza, Samo Klemenčič, Iztok Kocen in Tjaša Pureber. Na čelu strokovnega sveta je Aleš Drenik, v njem pa delujejo še Simon Dvoršak, Žiga Kariž, Milček Komelj, Mateja Peric, Darko Rozinec in Miran Zupanič.

Svet zavoda je kot primernega kandidata poleg Uršule Cetinski predlagal še Jureta Novaka, režiserja, ki vodi Prešernovo gledališče Kranj.

Razpis za generalnega direktorja največjega slovenskega kulturnega in kongresnega središča je ministrstvo objavilo konec maja, poleg Uršule Cetinski pa so prijavo oddali še Mara Ambrožič Verderber, Jure Novak in Žiga Predan.