Prenova Akropole traja že trideset let. Foto: EPA
Prenova Akropole traja že trideset let. Foto: EPA
Akropola v Atenah
Edina obnovljena stavba na Akropoli je erehteion. Foto: EPA

Kot je povedal namestnik grškega ministra za kulturo Petros Tatoulis, bodo partenon, tempelj Atene in propileje ostali še najmanj tri leta nedostopni za obiskovalce, čeprav so poleti z grškega ministrstva sporočili, da bodo obnovitvena dela končana do konca prihodnjega leta. Tudi ko bodo restavratorska dela končana, ne bodo mogli govoriti o koncu glavnine del, saj naj bi celotna restavracija potekala do leta 2020.

Obnova bo trajala najmanj 45 let
Obnovitvena dela trajajo že 30 let in so Grčijo in Evropsko unijo stala 30 milijonov evrov. Dodatna obnovitvena dela Akropole pa bodo državno in evropsko blagajno oklestila še za dodatnih 70 milijonov evrov. Restavratorji pri svojem delu uporabljajo marmor, ki so se ga uporabljali že antični graditelji. Potek restavracije naj bi bil od sredine prihodnjega leta v sliki in besedi dostopen na spletnih straneh. Do zdaj so na Akropoli obnovili eno stavbo, to je erehteion, ki so ga začeli obnavljati leta 1987, z deli pa so končali osem let pozneje, leta 1995.

Antične spomenike uničuje onesnaženost
Zamude pri vračanju prvotnega sijaja Akropoli so zelo pogoste, za to pa so krivi predvsem zahtevnost samega dela in finančne težave. Antične stavbe Akropole, ki so preživele številne vojne, potrese in požare, zadnja leta uničuje predvsem onesnaženost v Atenah.