Bodo ljubitelji antične arhitekture kmalu ugledali Akropolo brez delavskih odrov? Foto: EPA
Bodo ljubitelji antične arhitekture kmalu ugledali Akropolo brez delavskih odrov? Foto: EPA
Partenon se vzdiguje nad množico kamnitih fragmentov na vrhu atenske Akropole. Foto: EPA

Z grškega ministrstva za kulturo so sporočili, da naj bi bila restavratorska dela na partenonu, templju Atene Nike in propilejah končana do konca prihodnjega leta. Spomeniki so nastali v 5. stoletju pred našim štetjem, v zlati dobi Aten. Obsežen restavratorsko-konservatorski projekt se je začel pred tremi desetletji, kot je povedal vodja projekta Haralambos Bouras, pa lahko govorimo le o koncu glavnine del, saj naj bi celotna restavracija potekala do leta 2020.

Znatne zamude so v preteklih letih povzročili zlasti zahtevnost samega dela in finančne težave, nemalo zadrege pa so zidarski odri povzročili v času lanskih olimpijskih iger. Restavratorska dela, s katerimi bodo obnavljali najbolj reprezentativno antično arhitekturo tega antičnega mesta, bodo v prihodnjih 17 mesecih stala 12 milijonov evrov, večino sredstev pa bo prispeval EU.

Nad Atenami že 2500 let
Antične zgradbe, ki so v 2.500-letni zgodovini preživele številne vojne, potrese in požare ter so že nekaj časa izpostavljene močnemu onesnaženju sodobnih Aten, so prenovili že v 30. letih prejšnjega stoletja. Vendar pa so takrat uporabljene kovinske sponke, ki so v tem času že zarjavele, kar je povzročilo pokanje in lomljenje marmorja.

Od fragmenta do templja
Do zdaj so z vseh treh stavb odstranili okoli 1.000 kamnitih blokov, iz fragmentov pa so sestavili 1.100 delov. Pri svojem delu uporabljajo restavratorji marmor, ki so se ga posluževali že antični mojstri. Tega najdejo v gori Pendeli, ki se nahaja severno od Aten. Na akropoli se trenutno nahaja le ena stavba, ki je že doživela konec restavratorskih del. Gre za t. i. erehteion, ki so ga začeli obnavljati leta 1987, dela pa so končali v osmih letih.