Ministrica Asta Vrečko je po seji vlade med drugim napovedala, da bodo skoraj za polovico povečali sredstva za slovenski film. Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Ministrica Asta Vrečko je po seji vlade med drugim napovedala, da bodo skoraj za polovico povečali sredstva za slovenski film. Foto: BoBo/Igor Kupljenik

Kot so sporočili z ministrstva, bo integralni proračun za kulturo višji za 23,8 milijona evrov glede na leto 2024 in za 36,8 milijona evrov višji od prvotno sprejetega proračuna za leto 2025. V celotni znesek 271,7 milijona evrov niso vključena sredstva za protipoplavno sanacijo ter za projekte in vsebine, ki se izvajajo iz evropskih kohezijskih sredstev ter načrta za okrevanje in odpornost.

Sodobni ples in samozaposleni deležni posebne pozornosti
Na ministrstvu so ocenili, da bodo višja sredstva omogočala dosego ciljev, ki so si jih zastavili v resoluciji o nacionalnem programu za kulturo (NPK). Sredstva bodo namenjena predvsem krepitvi področij knjige, filma in medijev. Nadalje bodo namenjena javnim zavodom, projektom nevladnih organizacij, ljubiteljski kulturi, naložbam v kulturi ter obnovi kulturne dediščine. Posebna pozornost bo namenjena razvoju sodobnega plesa in podpori dela samozaposlenih v kulturi.

Film, mediji in Evropska prestolnica kulture
S proračunom za prihodnje leto bodo povečali sredstva za slovenski film na 14,4 milijona evrov, kar je 4,75 milijona več, kot je na razpolago letos. Za milijon evrov bodo povečali sredstva za medije. Več bo tudi sredstev za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025, in sicer za 1,5 milijona evrov, s čimer bo v celoti za EPK v prihodnjem letu na voljo pet milijonov evrov.

Knjiga in ljubiteljska kultura
Za Javno agencijo za knjigo (JAK) RS bo na razpolago 1,16 milijona evrov več sredstev, in sicer skupaj 6,9 milijona evrov. Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) pa bo ministrstvo povišalo sredstva za skoraj pol milijona evrov. Skupaj bo ljubiteljska kultura imela na voljo 5,55 milijona evrov.

"Kultura je eden najpomembnejših stebrov družbe, a je bila pred našim mandatom dolga leta sistemsko in finančno zanemarjena. Naš koalicijski cilj je krepitev kulture kot osrednje družbene vrednote in to odraža tudi proračun," je po seji vlade povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko.