Foto:
Foto:
Granitna plošča v Vačah je simbol čvrstosti, klenosti in odpornosti Slovencev.
Vasko Simoniti bo osebno sprejel Prešernove nagrajence, tudi Bogdana Borčiča, letošnjega dobitnika Prešernove nagrade.

Minister za kulturo se je v Vače podal na povabilo Društva za razvoj in varovanje geometričnega središča Slovenije, ob tej priložnosti pa je na zgodovinsko pomembnem kraju za razvoj slovenske narodne samobitnosti imel tudi govor.

Ministrova budnica slovenskemu narodu
V govoru ob pričakovanju Prešernovega dneva se je Vasko Simoniti dotaknil pomena vplivov sosednjih narodov na razvoj slovenske kulture. Dolgo časa razčlenjeni med sosednje, politično močnejše narode, Slovenci vse do 20. stoletja nismo mogli vzpostaviti prepoznavnega kulturnega središča. Posledica tega pa je bila, da se slovenska narodna identiteta ni mogla normalno razvijati.

Kultura je osnova za druga področja življenja
V nadaljevanju je Simoniti poudaril pomen za obstoj in uspevanje vsake države. "Kultura spodbuja in krepi tisto, kar ustvarja podlago za svet, v katerem smo, in je obenem motor ustvarjalnosti na vseh področjih življenja." Ravno zato pa je tudi pomembno, da ministrstvo za kulturo odlično opravlja svoje delo.

Ministrov obisk je pospremil kulturni program, ki ga je povezoval igralec in režiser Jože Logar, nastopili pa so moški pevski zbor Lipa iz Vač, vokalna skupina Akademije za glasbo iz Ljubljane, Zasavski rogisti in recitatorji.

Mejnik slovenske državotvornosti
Skupina zavednih Slovencev si je že v začetku osemdesetih, desetletja, v katerem smo Slovenci naredili največje korake k oblikovanju samostojne države, začela prizadevati, da bi Vače postale simbolno središče prizadevanj slovenskega naroda za ohranjanje kulture in za doseganje lastne države. Že leta 1982 so zato na kamen, ki označuje središče slovenskega ozemlja, vklesali verze sedanje slovenske himne.

Ministri za spomin na prizadevanja za lastno državo
Velika prizadevanja narodoljubov so privedla do tega, da so slovenski župani leta 1989 tukaj prvič javno potrdili suverenost Slovenije, v geometričnem središču Slovenije pa je bil prvič predstavljen tudi predsednik, ki so ga Slovenci izvolili na prvih demokratičnih volitvah. Spomin na velik zgodovinski pomen Vač pa ohranjajo tudi ministri za kulturo, saj so njihovi nagovori ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarja v zadnjih letih postali tradicionalni. Letošnja slovesnost ob spomeniku v geometričnem središču Slovenije bo tako že dvajseta po vrsti.

Simoniti s Prešernovimi nagrajenci
Dejavnosti Vaska Simonitija ob slovenskem kulturnem prazniku pa se bodo z obiskom Vač šele dobro začele. Že danes bo minister pred pričetkom osrednje slovesnosti ob praznovanju Prešernovega dne, ki bo potekala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma in katere se bo Simoniti tudi udeležil, osebno sprejel dobitnika Prešernove nagrade, flavtistko Ireno Grafenauer in slikarja Bogdana Borčiča, ter prejemnike nagrad Prešernovega sklada. Omenjene slavljence pa bo v vili Podrožnik pogostil tudi opoldne dan zatem.