Koliko ukradene antične lončenine se je znašlo na policah muzejev? Foto: EPA
Koliko ukradene antične lončenine se je znašlo na policah muzejev? Foto: EPA
Italija ogorčena zahteva vrnitev nezakonito izkopanih ali preprodanih antičnih zakladov. Foto: EPA

Medtem ko že teče sodni proces proti sodelavcem muzeja Getty, je tudi Metropolitanski muzej prejel seznam umetnin, ki se ne bi smele znajti v vitrinah newyorškega muzeja. Skupno kar 30 "dokumentov" o življenju antičnih Rimljanov in Grkov naj bi bilo nezakonito izkopanih ali pa ukradenih iz zakonito pridobljenih zbirk.



Večno prisotno ime Getty
Tudi pri dogodkih, ki bi lahko vodili do afere z imenom Metropolitanski muzej, so bili vpleteni uslužbenci muzeja Getty iz Los Angelesa. Pri pridobitvi najbolj dragocenega iz skupine spornih antičnih umetnin je namreč posredoval eden od obtožencev v primeru Getty. To je trgovec z umetninami Emmanuel Robert Hecht, ki je prek svoje poslovalnice s sedežem v Parizu muzejem prodajal dragocene arheološke izkopanine.

Trideset predmetov iz zakladnice metropolitanskega muzeja so pod drobnogled vzeli sodelavci italijanskega ministrstva za kulturo, toda to niso edini problematični predmeti, ob katerih zgodovino zahodne civilizacije spoznavajo newyorški otroci. Po poročanju časopisa New York Times je vodstvo muzeja Italiji predlagalo poseben dogovor v zvezi s 15 srebrnimi predmeti iz 3. stoletja pred našim štetjem. Metropolitanski muzej je Italiji ponudil, da bo priznal dejansko poreklo umetnin, ampak le pod pogojem, da umetnine še 25 let krasijo razstavne prostore newyorške ustanove.

Italija je sicer vsem muzejem že ponudila poseben "pakt". Če bodo muzeji Italiji pomagali v boju za pridobitev umetnin, ki nikoli ne bi smele zapustiti njenega ozemlja, bodo umetnine v njihovih prostorih smele ostati še 8 do 12 let.