Italijanska tla skrivajo še številne neodkrite starodavne zaklade. Foto: EPA
Italijanska tla skrivajo še številne neodkrite starodavne zaklade. Foto: EPA
Umetnine iz starega Rima si želijo v svohjih vitrinah imeti muzeji po celem svetu. Foto: EPA
Italijanska policija naropane umetnine išče po celem svetu. Foto: EPA

Arheologi in policija so že leta 1985 muzejsko vodstvo opozorili na domnevo, da je muzej lepo število umetnin kupil od nepooblaščenih trgovcev z umetninami. "Začetek škandala" je kmalu utonil v pozabo, muzej pa se je na udaru znašel letos, ko so se novinarji časnika Los Angeles Times dokopali do internih dokumentov ustanove.



Samozavestno vodstvo muzeja
Glavni kuratorji in upravni odbor muzeja so bili očitno prepričani, da jim nihče ne more do živega, saj je bilo njihovo delovanje v nekaj primerih prav otročje nepremišljeno. Muzej se je na primer odločil za nakup žare, čeprav je italijanska policija muzeje po celem svetu opozorila, da so njeni ljudje na lovu ravno za to arheološko najdbo.

Leta 1985 pa so se pri Gettyju odločili za nakup treh predmetov z nahajališča pri Neaplju. Ponudniku so plačali 18 milijonov dolarjev in preprosto prezrli opozorilo italijanskih oblasti, da so vsi trije predmeti po tedaj še vedno veljavnem zakonu iz leta 1902 last italijanske države.

Odstopi zaposlenih
Zaradi "čudnega" poslovanja muzeja je nekaj vodilnih kustosov že pred več kot desetletjem dalo odpoved. Leta 1986 je tako glavni kurator vodstvo opozoril, da bo nekočvse prišlo na dan in da se bodo soočili s številnimi zahtevami tujih vlad po vrnitvi umetnin. A opozorila so naletela na gluha ušesa.

Muzej si bo na glavo očitno nakopal celo lastne odvetnike. Ti so namreč sami prešteli eksponate sumljivega ali dokazano nezakonitega izvora. Med drugim so napli 82 predmetov, ki jih je muzej kupil od galerij ali trgovcev, s posli katerih se je italijanska policija že ukvarjala. Italija pa je dokazano krivdo že izkoristila in zahteva vrnitev 42 predmetov v domovino.