Marion True - s svojo nekdanjo kuratorko se Gettyjev muzej ne more ravno ponašati. Je sklepala nezakonite posle tudi v Grčiji? Foto: EPA
Marion True - s svojo nekdanjo kuratorko se Gettyjev muzej ne more ravno ponašati. Je sklepala nezakonite posle tudi v Grčiji? Foto: EPA
Primerek iz nedavno zasežene zbirke
Če kipu manjka glava, ga bodo umetnostni zgodovinarji verjetno še teže pripisali temu ali onemu božanstvu. Foto: Getty Images
Grški doprsni kip je bil namenjen verjetno v London, nato pa v roke najvišjega ponudnika. Foto: EPA

Grški kulturni minister George Vulgarakis je že izjavil, da se država ukvarja z "enim najbolj zapletenih primerov nedavne zgodovine". Vse se je začelo prejšnji teden z racijama v Atenah in na majhnem otočku Shoinusa v Kikladih, pri katerih je policija odkrila 98 antičnih umetnin; nekatere med njimi so starejše od tri tisoč let. Arheologi so se že lotili njihovega katalogiziranja in zaenkrat kaže, da gre za predmete najrazličnejšega izvora – od marmornih doprsnih kipov rimskih bogov do korintskih stebrov, krščanskih ikon in egipčanskih amfor.

Policija v naključja ne verjame
Dokumenti, ki jih je policija zasegla v preiskavi, dokazujejo, da je bilo več predmetov kupljenih na dražbah v uglednih hišah, kakršni sta Christie's ali Sothesby's, vendar pa so bili v Grčijo vsi pripeljani skrivaj. Oblasti skušajo še ugotoviti, ali te umetnine kaj veže na Gettyjev muzej v Los Angelesu. Pred tremi tedni so namreč policisti preiskali tudi grško vilo nekdanje kuratorke Gettyjevega muzeja Marion True, ki stoji na otoku Paros, le lučaj od Shinuse. Tam so našli več kot ducat neprijavljenih umetnin.

Grška vlada pa po drugi strani prav tako že več mesecev pritiska na Gettyjev muzej, naj jim vrne nekaj primerkov iz njihove zbirke, ki naj bi se v njej znašli nezakonito.

Minister Vulgarakis vseeno svari pred "prenagljenimi sklepi", kar zadeva ugibanja o povezavi med Gettyjevim muzejem in na novo odkritimi umetninami. Predstavniki muzeja so izjavili, da so s primerom seznanjeni le toliko, kolikor o njem poročajo mediji, nameravajo pa sodelovati z grškimi oblastmi.

Temna preteklost glavne osumljenke
Nedavno preiskana vila na Shinusi je last Dimitre Papadimitriu, pripadnice stare grške aristokracije, ki pa trenutno živi v Panami. Marion True je v preteklosti, ko je še delala za Gettyjev muzej, od njenega brata (družini sta imeli izredno tesne odnose) za muzej kupila vrsto rimskih, grških in etruščanskih umetnin, nato pa je zaradi obtožb na račun gradnje velike zasebne vile na Parosu odstopila z mesta kuratorke. Truejevi ta čas sodijo v Italiji, ker naj bi Gettyjev muzej oskrbovala tudi z nezakonito pridobljenimi umetninami z italijanskih tal.

Tatinska epidemija
"Lepljivi prsti" pa niso problem le grške umetnosti – številne države, ki se ponašajo z bogato arheološko dediščino (na primer Peru) so v zadnjem času zaostrile nadzor nad prometom z umetninami, kar naj bi zajezilo plenjenje arheoloških najdišč.

Februarja je Italija po dolgih pogajanjih sklenila dogovor z Metropolitanskim muzejem v New Yorku, po katerem naj bi 21 nezakonito izvoženih umetnin vrnili pod italijansko zastavo. Prav raziskava tega, kako je Marion True poslovala z italijanskimi umetninami, naj bi pozornost policije pritegnila tudi k njenim drugim "dejavnostim" na grških tleh, kar je naposled privedlo tudi do nedavne racije.