V čudoviti vili Getty se skriva še čudovitejša zbirka antičnih umetnin. Foto:
V čudoviti vili Getty se skriva še čudovitejša zbirka antičnih umetnin. Foto:
Vila Getty
Ena največjih posebnosti vile Getty so nizi stebrov.

Po osmih letih je tako spet na ogled okoli 1.200 dokumentov o življenju starih Grkov in Rimljanov, od katerih pa naj bi bili številni nezakonito pridobljeni. Ponovno odkritje dela 44.000 eksponatov zbirke fundacije Getty je zasenčil proces proti glavni skrbnici muzeja Marion True, ki ji v Italiji sodijo zaradi oskrbovanja muzeja z nezakonito izkopanimi antičnimi najdbami.



Ne krivite le Marion True
Kljub "zanimivim" potezam Marion True pa novi direktor muzeja Getty Michael Brand ob odprtju ustanove ni želel očrniti slovesa Truejeve. Ta je za časopis Guardian povedal, da je Marion True močno pripomogla k projektu obnove muzeja in da je zelo žalostno, da je proces v Italiji le njo izpostavil kot glavno krivko za očrnjenje slovesa muzeja.

Denarja na pretek
Obnova muzeja Getty - domuje v čudoviti vili v Malibuju - je stala kar okoli 275 milijonov dolarjev. Vsota ni presenetljiva, če pomislimo, da stavbo krasijo zidovi iz marmorja, nizi stebrov in čudoviti mozaiki. V vili je nekoč živel naftni mogotec JP Getty, ki je po svoji smrti kar 700 milijonov dolarjev zapustil za ustanovitev muzeja. V Gettyjevem skladu je kar 5 milijard dolarjev in še vrednostni papirji v vrednosti 4 milijarde dolarjev. Gettyjev muzej je tako ena najbogatejših umetniških ustanov v ZDA.

Kljub ogromnim razpoložljivim sredstvom so se sodelavci muzeja zapletli v nečedne posle. Kar 35 predmetov, ki jih je med letoma 1986 in 1990 pridobila ustanova, je dvomljivega izvora. Bodisi naj bi bili iz Italije prinešeni brez dovoljenja bodisi naj bi bili nezakonito odvzeti italijanskim arheologom.