Koliko starorimskih sarkofagov je že pristalo v zasebnih zbirkah? Foto: EPA
Koliko starorimskih sarkofagov je že pristalo v zasebnih zbirkah? Foto: EPA
Arheološko najdišče
Vinograd v bližini Sienne
Tla pod ljubkimi griči, posejanimi z vinogradi, skrivajo številne zaklade iz preteklosti. Foto: EPA

Italijanski arheolog, ki že več let preiskuje eno z umetninami najbolj bogatih nahajališč v Italiji, nekropolo v Arpiju, po koncu vsakega delovnega dne opazi tudi do 8 ekip plenilcev, ki "prevzamejo nočno izvedbo". Proti plenilcem pa si zaradi njihovih zvez z mafijo nihče ne upa ukrepati. Domačinom, ki so prijavili nezakonita izkopavanja, so plenilci požgali polja, Racanu pa so grozili s smrtjo. Po aferi z losangeleškim muzejem Getty, ki so ga kustosi "oskrbeli z naropanimi umetninami" - vsak dan na plan pridejo novi podatki o ropanju grobov.



Pomembno je, da se sveti in je veliko
Grško-rimska nekropola v Arpiju je eno najbogatejših arheoloških najdišč v Evropi. Območje s premerom 10 kilometrov je popolnoma "naluknjano", na žalost pa so večino lukenj izgrebli "nepooblaščeni" arheologi. Francesco Racano je pojasnil: "Če mi izkopljemo 90 lukenj, jih plenilci izkopljejo 300." Največja tragedija plenilstva pa ni le ropanje umetnin, ampak tudi razdejanje, ki ga za seboj pustijo na denar "mahnjeni" nepridipravi.

Plenilce namreč zanimajo le predmeti visoke vrednosti in tisti, ki so trenutno v modi. Prav ste slišali, tudi trgovino z arheološkimi najdbami vodijo modne zapovedi. Trenutno so v modi antične freske, ki pa jih plenilci v naglici pogosto zelo površno iztrgajo iz primeža zemlje. Malo pa jim je mar za drobne predmete ali njihove drobce, ki laikom prav malo pomenijo, zgodovinarjem pa pomagajo pisati zgodovino "starega sveta".

Naivni in pohlepni Američani
Čeprav Racano ni imenoval plenilcev, pa je za razcvet trgovine z naropanim blagom posredno obtožil Američane: "Velika sramota je, da Američani kupijo prav vse." Američani, ki se ne morej pohvaliti z bogato zgodovino s koreninami v antiki, so namreč čisto "nori" na vse, kar diši po starih civilizacijah. In v tej svoji norosti tudi pokupijo vse, pri čemer jih prav malo zanima, ali predmet morda ni bil izkopan nezakonito. Zato tudi ni presenetljivo, da je afera glede pretihotapljenih umetnin v vitrinah muzejev zajela prav dva ugledna ameriška muzeja - muzej Getty v Los Angelesu in celo sloviti Metropolitanski muzej.

Več tisoč ukradenih umetnin
Razsežnosti mednarodne trgovine z antičnimi umetninami si boste najlažje predstavljali, če vam navržemo nekaj številk. Vsako leto naj bi po svetu zaokrožilo kar okoli 12.000 nezakonito izkopanih arheoloških najdb. Največji tarči plenilcev pa sta Italija in Francija. V Italiji je kar 6.000 arheoloških najdišč, ki jih je po zagotovilu Francesca Racana popolnoma nemogoče nadzorovati. Največja težava pa ni izvedba nadzora, ampak zveze plenilcev z italijansko mafijo, katere lovke segajo v vrhove italijanske državne uprave.