Festival Konvencija Blind Date bo potekal na več lokacijah, med drugim tudi v Kinu Šiška. Foto: BoBo
Festival Konvencija Blind Date bo potekal na več lokacijah, med drugim tudi v Kinu Šiška. Foto: BoBo

Gre za različne generacije - poskusili smo vključiti tudi najmlajše, ki predstavljajo iniciative samozaložništva, izdajanje fanzinov in podobno.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar
Tadej Pogačar, ustanovitelj zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., ki organizira festival, pravi, da v prihodnjih letih načrtujejo razširitev pedagoško-izobraževalnega dela in selitev na nove lokacije. Foto: BoBo

Knjiga umetnika je zaradi majhnosti okolja pa tudi obsega likovne produkcije relativno neznan medij, ki ga ljudje šele dobro spoznavajo. Po besedah Tadeja Pogačarja, ustanovitelja zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., ki organizira festival, naj bi medij pridobival predvsem z mlajšimi generacijami: "V zadnjih letih je dejansko prišlo do novih skupin in posameznikov, ki so aktivni na tem področju."

Nocoj ob 18.00 se bo dogajanje začelo s predstavijo novosti v založniškem programu P.A.R.A.S.I.T.A., med drugim izida Zvezka o umetnosti. Gre za novo serijo kratkih tematskih besedil o sodobni umetnosti, ki skuša zapolniti vrzel na področju domače refleksije sodobne vizualne umetnosti. Prva zvezka prinašata besedilo Dejana Habichta 12 dolgočasnih pesmi in Jožeta Baršija Irwin: NSK država v času (detajl: Nigerijci).

Knjiga umetnika – sorazmerno nov medij
Kot je še pojasnil Pogačar, so v zavodu knjigo umetnika - knjigo, ki jo zasnuje, realizira in izda umetnik - začeli v Sloveniji popularizirati šele leta 2006, pred tem pa "o tem mediju praktično ni bilo govora". V tistem času so začeli vzpostavljati lastno zbirko, organizirati delavnice, podpirati produkcijo in hoditi na mednarodne sejme knjig umetnikov.

Po Pogačarjevih besedah se bo letošnja izdaja osredotočala na domačo ustvarjalnost: "Poskušali smo zaobjeti čim več avtorjev, samozaložnikov in založnikov, ki delujejo v Sloveniji." Konvencija Blind Date je osrednji nacionalni dogodek, namenjen knjigi umetnika, poleg tega pa tudi umetniški periodiki, raznim -zinom in umetniškim edicijam. Na festivalu se predstavlja več deset domačih in mednarodnih producentov, umetnikov, samozaložnikov in neodvisnih založnikov.

Raznoliko brezplačno dogajanje na treh lokacijah
Festivalsko dogajanje bo potekalo v Centru in Galeriji P74, Kapsuli in CUK Kino Šiška, vključevalo pa bo razstave, izobraževalne delavnice, predstavitve novih knjig umetnika, promocije, javne predstavitve, vodstva po sejmu ter izide novih edicij.

Med drugim bodo odprli tudi prodajno razstavo Zbirateljske edicije, ki prinaša serijo ekskluzivnih zbirateljskih edicij, ki so jih ustvarili domači in tuji umetniki, kot so Alighiero e Boetti, Jesper Fabricius, David Nez, Dalibor Martinis, Mladen Stilinović, Mladen Stropnik in Vlado Martek.

Spremljevalni izobraževalni program, poimenovan Učilnica, bo namenjen neformalnemu učenju, izmenjavi znanja, pogovorom in predavanjem. Gostili bodo grafičnega oblikovalca Ajdina Bašića in dijake Srednje šole za oblikovanje iz Maribora, s katero letos sodelujejo organizatorji.

Gre za različne generacije - poskusili smo vključiti tudi najmlajše, ki predstavljajo iniciative samozaložništva, izdajanje fanzinov in podobno.

Tadej Pogačar