Načrt je, da bodo v avditoriju lahko potekale kulturne prireditve že v sklopu EPK-ja 2025. Foto: SNG Nova Gorica
Načrt je, da bodo v avditoriju lahko potekale kulturne prireditve že v sklopu EPK-ja 2025. Foto: SNG Nova Gorica
Sorodna novica V načrt razvojnih programov uvrščena druga etapa zunanjega avditorija SNG Nova Gorica

Zunanji avditorij SNG Nova Gorica je pomemben infrastrukturni projekt Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica - Gorica.

Več predstav na prostem
Ministrica Vrečko je ob podpisu pogodbe poudarila, da gradnja tretjega odra "našega nacionalnega gledališča prinaša tudi nove možnosti tako za program gledališča kot tudi za gostovanja drugih gledališč, zunanji avditorij vsekakor tudi pomeni popestritev poletnega dogajanja v mestu Nova Gorica in širšem območju Primorske ter pomemben infrastrukturni projekt v sklopu EPK-ja", so sporočili z ministrstva za kulturo.

Po besedah direktorica SNG Nova Gorica Drnovšček bo zunanje prizorišče pripomoglo k še večji kulturni ponudbi Nove Gorice. Lahko pa veliko prispeva tudi k razvoju mesta. "Obenem bo to dodatni izziv za gledališče, ki bo svojo dejavnost lahko potegnilo v poletni čas. Zagotovo si ljudje v toplih dnevih tudi predstave raje ogledajo na prostem kot v dvoranah, pa četudi so te klimatizirane. Novo prizorišče pomeni tudi širitev naše dejavnosti, ki bo v sodelovanju z ministrstvom pomenila tudi spremembe in dopolnitve na organizacijskem in kadrovskem področju," je dodala.

Ministrica in direktorica gledališča sta pogodbo podpisali na prvi oktobrski dan. Foto: Anže Malovrh/STA
Ministrica in direktorica gledališča sta pogodbo podpisali na prvi oktobrski dan. Foto: Anže Malovrh/STA

Gradnja bo končana julija
Vlada je nedavno v veljavni načrt razvojnih programov za obdobje do leta 2027 uvrstila drugi del projekta gradnje zunanjega avditorija SNG Nova Gorica, ki se bo izvajal med oktobrom letos in julijem 2025.

Drugi del gradnje obsega dobavo in montažo osnovne opreme, med njo spadajo podporna infrastruktura za izvedbo dogodkov, premični oder, stoli, garderobe, sanitarije in gradnja strehe nad avditorijem. Novo zunanje prizorišče, avditorij, bo omogočil SNG-ju Nova Gorica izvedbo večjega nabora kulturnih prireditev, predstav, koncertov in drugih dogodkov. Avditorij, ki bo sprejel do 500 obiskovalcev, bo pomembno kulturno središče za širšo regijo in čezmejni prostor.

Avditorij bo sprejel do 500 obiskovalcev. Foto: SNG Nova Gorica
Avditorij bo sprejel do 500 obiskovalcev. Foto: SNG Nova Gorica

Kaj je že narejeno?
Prvi del gradnje vključuje dobršen del gradnje avditorija, torej gradnjo objekta z osnovno instalacijsko opremo, ki zajema gradbena dela (klet, dostope v klet, pritličje, nadstropje), vse konstrukcijske elemente, ki so potrebni za poznejšo izvedbo strehe nad zunanjim avditorijem, izkope, gradbena in obrtniška dela, strojne in elektroinštalacije, priključitev na infrastrukturo, pripravljene trase za poznejšo montažo instalacij za odrsko tehnologijo ter zunanjo ureditev. Zaključek teh del je po navedbah ministrstva za kulturo predviden naslednji mesec.

Kakšna bo skupna cena?
Za prvi del gradnje je ministrstvo za kulturo že zagotovilo štiri milijone evrov, za celoten projekt šest milijonov evrov. Zunanji avditorij SNG Nova Gorica naj bi skupaj z opremo stal 8,5 milijona evrov.