Jacques-Louis David, Sokratova smrt. Foto: Wikipedia
Jacques-Louis David, Sokratova smrt. Foto: Wikipedia

Če me usmrtite in sem res tak, kot govorim, meni s tem ne boste bolj škodovali kot sebi.

Sokrat v Platonovem Sokratovem zagovoru

Zapis se nanaša na trenutek tik pred Sokratovo smrtjo. Obtožen je bil, da ne veruje v državne bogove in da zavaja mladino na kriva pota. Njegov zagovor pred porotniki je sicer briljanten in iskren, a neuspešen. Ta razmišljujoči diptih s svojo univerzalnostjo gotovo preči časovne paralele tega sveta in žal ne izgublja svoje aktualnosti. Sicer pa Sokratova smrt še danes velja za velik spodrsljaj atenske demokracije – leta 399 pred našim štetjem.

V radijski igri Platon: Sokratov zagovor 1, 2 Sokrata igra Aleš Valič, njegovi prijatelji Kriton, Fajdon in Kebs so Matej Puc, Zvone Šedlbauer in Jože Mraz. Izvirno glasbo podpisuje Bojan Jurjevič – Jurki, tonski mojster je bil Dejan Guzelj; dramaturg: Igor Lampret; avtor radijske priredbe in režiser Zvone Šedlbauer. Posneto v studiih Radia Maribor aprila 2007.

V tretjem novembrskem tednu izpostavljamo tudi Dobr' je iz Cikla kratke socialne drame na Arsu in Grehec na Prvem. Radijske igre so na Prvem in Arsu Radia Slovenija šest dni v tednu, na zahtevo pa še 30 dni po posameznem predvajanju.

Goran Vojnović. Foto: Mankica Kranjec
Goran Vojnović. Foto: Mankica Kranjec

Kratka radijski igra: Goran Vojnović: Dobr' je
Goran Vojnović je za radio priredil svoj filmski scenarij o razpadu družine in družinskih odnosov. Vprašanje disfunkcionalnih družin je pri nas vseprisotna slutnja problematike, a nikoli zares sistemsko obravnavana. Zdi se, da zaznavamo le posledice takšnih družin, navadno opisanih v črnih kronikah, ko je pogosto že prepozno. V predstavi nastopajo kot oče – Igor Samobor; mama je Minu Kjuder; Marko Jure Henigman in Paznik Silvester Božič. Glasbena opremljevalka je Darja Hlavka Godina; tonski mojster Matjaž Miklič; dramaturg in režiser pa Alen Jelen. Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija novembra 2009.

Kratka radijski igra: Mateja Perpar: Grehec
Igra s kar najbolj jedrnatimi dramskimi sredstvi duhovito naslika zrcalno podobo para, ki zaradi erotične avanture svoj moralistični občutek krivde skuša zbrisati z zgolj formalno spovedjo. Ona – Polona Juh; On – Sebastian Cavazza; Župnik – Matija Rozman. Tonska mojstrica je Sonja Strenar; avtor radijske priredbe in režiser Klemen Markovčič. Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija maja 2012.

Radijske igre med 14. in 20. novembrom 2022

Ponedeljek, 14. novembra
Radijska igra 22.05 (Ars) – Platon: Sokratov zagovor 1

Torek, 15. november
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Iztok Jereb: Lotosov cvet

Sreda, 16. november
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Goran Vojnović: Dobr' je (Cikel kratke socialne drame)

Četrtek, 17. november
Radijska igra 22.05 (Ars) – Platon: Sokratov zagovor 2

Sobota, 19. november
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Mateja Perpar: Grehec

Nedelja, 20. november
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Bina Štampe Žmavc: Ure kralja Mina