Foto:
Foto:
Obok križnega hodnika v cistercijanskem samostanu v Stšni
Restavriran glavni oltar cerkve Matere božje na Svetih Gorah

Steletovo nagrado in Steletova priznanja, ki jih kot najvišja priznanja za dosežke na področju varstva naravnih vrednot in kulturne dediščine od leta 1990 podeljuje Slovensko konservatorsko društvo, bodo podelili danes ob 12.00 v Narodni galeriji.

Nagrada za življenjsko delo
Redni profesor in restavratorsko-konservatorski svetnik Ivan Bogovčič bo prejel nagrado za življenjsko delo za vrhunske dosežke na področju restavratorstva. V preteklih desetletjih je Bogovčič sam ali s sodelavci izvedel več kot sedemsto posegov na likovni dediščini, ki obsega tako miniaturne slike kot velike stenske kompozicije, plastike in arheološke ostanke. Poleg tega je deloval tudi na Hrvaškem, v Črni gori, Srbiji in Italiji. Objavil je več kot 80 prispevkov s področja restavratorstva in se nenehno zavzemal za interdisciplinarno obliko dela na področju vartsva kulturne dediščine. Poznan je tudi kot avtor številnih razstav, med katerimi je bila najodmevnejša Nastanek, ogroženost, reševanje likovne dediščine kot del Gotike v Sloveniji.

Uravnoteženo projektiranje obnov
Priznanje za izjemen projektantski pristop k obnovi kulturnih spomenikov gre v roke arhitekta, konservatorja Aleša Hafnerja. V zadnjih treh letih je s sodelavci izdelal projekte obnovitvenih posegov za sedem kulturnih spomenikov, med katerimi sta Prešernova rojstna hiša v Vrbi in grad Jable. Njegovo delo razkriva uravnoteženo projektiranje obnov kulturnih spomenikov, ki pomeni nenehno spoštovanje spomeniških prvin.

Priznanje za vrhunsko vodenje
Priznanje za vrhunsko vodenje in koordiniranje konservatorsko-restavratorskih posegov v križnem hodniku Cistercijanske opatije Stična prejme arhitektka, restavratorka Mateja Kavčič. Priprave za posege v križnem hodniku so se začele leta 1996, pri svojem delu pa je Kavčičeva med drugim pokazala izredno spoštovanje verodostohnosti arhitekturnih sestavin.

Izjemen odnos do kultutne dediščine
Župnik in častni kanonik Martin Panič prejme priznanje za prizadevanja za izvedbo obnovitvenih posegov na cerkvenih objektih v župniji sv. Peter pod Svetimi Gorami. Poskrbel je za gradbene sanacije in nato še celovite prezentacije slabo ohranjenih objektov svoje župnije, ob tem pa je zgledno sodeloval z varstveno službo. Omogočil je najrazličnejše raziskave, ki so bile izhodišče za nadaljnjo strokovno korektno predstavitev posameznih kulturnih spomenikov.

Goste bo pozdravil minister za kulturo Vasko Simoniti, slavnostni govornik pa bo lanskoletni nagrajenec za življenjsko delo na področju konservatorstva Tone Mikeln.