Foto:
Foto:
Skulptura na ulicah Kopra.
Iz performansa Nul coma zero.
Prešernova hiša vabi ...
Hiša v Ljubljani, v kateri je živela Julija. Veste, kje je?

Svoja vrata so ta dan obiskovalcem odprle številne kulturne ustanove po Sloveniji. Letos organizatorji pričakujejo, da se bo v sklopu projekta zvrstilo okoli 250 prireditev. Da akcija ni brez odziva, pričajo podatki o lanski obiskanosti prireditev (takrat je bilo dogodkov 170), ko si jih je ogledalo okoli 20.000 obiskovalcev.

Na ministrstvu so pripravili tudi posebno prilogo, v kateri si je mogoče prebrati, kaj vse si je bilo po Sloveniji mogoče ogledati na Ta veseli dan kulture.

K obisku so vabile galerije, gledališča, knjigarne, glasbene ustanove, muzeji in drugi kulturni hrami, v zgradbi ministrstva pa so na ogled postavili razstavo idrijskih čipk.

V Celju ... performans
Tako je na primer Ta veseli dan kulture v Likovni salon Celje pripeljal Estelo Žutić in Gillesa Duviviera. Obiskovalci so si tako lahko ogledali njun performans Nul coma zero, ki iz različnih zornih kotov obravnava ničnost.

Umetnika, ki živita v Belgiji, delujeta kot umetniški tandem na področju performansa, plesa, aktivizma in pedagoškega dela. Prek svojega dela skušata ustvarjati okolje in ozračje, ki v občinstvu porajata določena občutja in implicirata politične vsebine.

Ne veste kam? Zavrtite telefon!
Več informacij o dogodkih veselega dne kulture so nudili tudi na telefonski številki 01/369-58-50, popoln program brezplačnih prireditev v različnih mestih pa si lahko ogledate tukaj.

V Kranju pa Prešernovi dnevi
Med 3. in 5. decembrom v Kranju, ob obletnici rojstva pesnika Franceta Prešerna, potekajo Prešernovi dnevi. Ti so namenjeni spodbujanju prebivalcev Kranja in okolice k večjemu kulturnemu udejstvovanju.

V sklopu projekta se je bilo 3. decembra mogoče brezplačno včlaniti v Osrednjo knjižnico Kranj, v Prešernovem gledališču pa sta bili na ogled predstavi O tem se ne govori in Nora Nora.

Z gledališko vstopnico bo danes mogoče obiskati lutkovno predstavo za odrasle France (v Prešernovi hiši ob 17.00), koncert komornega orkestra Carnium (gledališče ob 19.30), prost bo tudi vstop na razstavo Primiceva Julija, ki jo je pripravila Beba Jenčič. Ta je na ogled postavljena v Prešernovi hiši, kjer bo v soboto med 10.00 in 11.00 potekala tudi muzejska delavnica.