Tarkovski slovi po dolgih, umirjenih prizorih. (Prizor iz filma Stalker) Foto:
Tarkovski slovi po dolgih, umirjenih prizorih. (Prizor iz filma Stalker) Foto:
Maša Kores se je rodila leta 1985 v Ljubljani. Raziskuje in fotografira zapuščene hotele, cerkve, bolnišnice, šole. Doslej se je udeležila nekaj fotografskih natečajev, njene fotografije pa so bile objavljene v več revijah. Živi v Ljubljani. (Maša Kores, Fotografije 2010-2012 - od 9. januarja do 8. februarja v Bežigrajki 1).
Maša Kores se je rodila leta 1985 v Ljubljani. Raziskuje in fotografira zapuščene hotele, cerkve, bolnišnice, šole. Doslej se je udeležila nekaj fotografskih natečajev, njene fotografije pa so bile objavljene v več revijah. Živi v Ljubljani. (Maša Kores, Fotografije 2010-2012 - od 9. januarja do 8. februarja v Bežigrajki 1). Foto: Maša Kores
Tao G. Vrhovec Sambolec»Solid Sound«
Trden zvok Taa G. Vrhovca Sambolca bo v Aksiomi na ogled do 25. januarja. Foto: Aksioma
Darling
Ne zamudite Filma tedna TV Slovenija. V sredo ob 20.00 bo na 1. programu na ogled skandinavski film leta 2007 Ljubica (Darling), medtem ko lahko sobotni večer preživite ob ogledu ameriškega filma Kaj se je zgodilo z Robertom De Nirom, Bruceom Willisom, Stanleyjem Tuccijem, Johnom Turturro in Kristen Stewart v glavnih vlogah.
Portreti
Tauferjevi Portreti I, II oziroma III bodo premierno uprizorjeni 10., 11. in 12. januarja. Foto: SMG
Guadalupe Barrientos
Spomin na prehod v novo leto je še svež in Simfoničnega orkestra SNG Maribor bo svoj novoletni koncert pod taktirko dirigenta Benjamina Pionnerja izvedel v četrtek in v petek ob 19.30 v Veliki dvorani gledališča, kot solistka se jim bo pridružila Guadalupe Barrientos. Foto: SNG Maribor

Retrospektivo filmov ruskega režiserja Andreja Tarkovskega bosta v torek ob 21.00 v Slovenski kinoteki odprli projekciji filmov Valjar in violina ter Ivanovo otroštvo, za katerega je režiser prejel beneškega zlatega leva. Retrospektiva bo do 29. januarja postregla s celotnim opusom sedmih celovečernih filmov Tarkovskega ter deli cineastov, ki so navdihovali ruskega mojstra. Že v torek bo na ogled Devet dni nekega leta režiserja Mihaila Romma.



V torek ob 20.00 bodo v Mini teatru premierno uprizorili predstavo Stol(čk)i, v kateri Niko Goršič podaja svoj "osebni pogled v preteklost (jugo)slovenskega teatra in intimno retrospekcijo vélike kariere, ki je niso zaznamovali narcizem, priznanja in kavarniške anekdote, temveč je globoko vsajena v zavest o pomenu skupnega". Za ponovitve predstave, ki je nastala na podlagi Ionescovih Stolov in jo je režiral Nick Upper, bomo v sodelovanju z Mini teatrom podeljevali tudi brezplačne vstopnice.

Na torkov večer se bodo ob 19.00 v Daktari klubu pogovarjali z nemško-avstrijsko dramatičarko in pisateljico Melanie S. Rose. Literarni večer z umetnico, ki objavlja prozo in sodeluje pri performansih, bo povezovala Tanja Petrič. V Klubu Gromka na Metelkovi pa se bodo ob 20.30 na literarnem večeru LUD Literatura z naslovom Ne govori, kot da te nikoli ni bilo, zbrali Miljana Cunta, Gregor Podlogar in Barbara Korun.

Od arhitekture do fotografije
Od ponedeljka naprej bo v Cankarjevem domu na ogled razstava Arhitektura =, ki prinaša pregled arhitekturnega dogajanja zadnjih petih let pri nas, preostala razstavna dejavnost tega tedna pa bo predvsem likovno obarvana. V ljubljanski Galeriji Equrna bodo v torek ob 19.00 odprli razstavo del slikark Beti Bricelj in Barbara Jurkovšek.
V Aksiomi bo v sredo ob 19.00 svojo instalacijo Trden zvok predstavil umetnik Tao G. Vrhovec Sambolec. Zvočni umetnik, ki se ukvarja predvsem z nevidnimi efemernimi in prostorom, tokrat izhaja iz prihodnosti, ko se bo človek po nekaj generacijah življenja na Luni navadil življenja v vakuumu, kjer dihanje ni več življenjsko potrebno. Vakuum je tudi prostor brez zvoka, zato postane pogovor stvar preteklosti, neke druge dobe zgodovine človeka, ki se pogovarja na danes nepredstavljiv način, ostajajo pa le še posneti zvoki iz časa bivanja na Zemlji. Instalacija bo na ogled do 25. januarja.
Za tiste, ki vam je bližja umetnost fotografije, se splača v sredo ob 19.00 pa vse do 8. februarja zaiti v Bežigrajsko galerijo 1, kjer bodo predstavili dela Maše Kores. Pod naslovom Mašin svet bodo razstavili serijo avtoportretov in pogledov v zapuščene prostore s praviloma zaprtimi okni ali vrati, s poudarkom na osamelih predmetih v njih.
V novogoriški Mestni galeriji bodo v petek ob 19.00 odprli razstavo umetnika Uroša Weinbergerja z naslovom Displaced world, deplasiran svet. V postavitvi izrazito izpovedne narave se razmišljujoči umetnik ukvarja z okoljem, ki je pod krinko navidezne urejenosti, v svojem bistvu razpuščeno, polno zmede, nesmislov in kontradiktornosti. Posameznik pa postaja v tem vse bolj pasiven in lažje vodljiv, tisti, ki se upre, pa na udaru vseprisotnih mehanizmov kontrole. Razstava bo na ogled do 1. februarja.

Poklon Petru Božiču in o Slovencih na Dunaju
V četrtek ob 18.00 bodo v NUK-u odprli razstavo, ki jo pripravljajo ob 80-letnici rojstva pisatelja in dramatika Petra Božiča. Odprtje bodo pospremili z odlomki njegovih dramskih besedil, ki jih bodo v scenski postavitvi Branke Bezeljak interpretirali igralci Zvezdana Mlakar, Gorazd Jakomini, Urška Vučak in Ervin Štopfer. Dve uri kasneje bo v Slovenskem gledališkem muzeju sledila zvočna in interpretativna rekonstrukcija predstave Jaz sem gospa Marija z igralko Jerico Mrzel v režiji Boštjana Vrhovca in dramaturgiji Mojce Kreft.
Ljubiteljem zgodovine priporočamo predavanje Petra Vodopivca, ki je napovedano za četrtek ob 19.30 na Filozofski fakulteti. V sklopu cikla Slovenci na Dunaju okoli leta 1900 bo spregovoril o Mladih izobražencih v tedanji prestolnici Avstro-Ogrske monarhije na prelomu stoletij.

Industrija sreče in preizpraševanje eksistence
Potreti, ki nas že nekaj časa zrejo s plakatov po prestolnici, bodo na odru 'spregovorili' v četrtek, petek in soboto. V Slovenskem mladinskem gledališču bodo premierno predstavili avtorski projekt Vita Tauferja v treh delih, ki je nastal na podlagi pogovorov z anonimnimi sogovorniki na temo sreče. Vse tri večere Portreti I, II in III, ki so samostojne celote in si jih ni treba ogledati zaporedoma, povezujeta Desa Muck in Uroš Kaurin, ki vsak večer 'gostita' drugo trojico igralcev.
V soboto bodo v ljubljanski drami premierno uprizorili enega od najbolj pričakovanih dogodkov gledališke sezone, po skorajda 20 letih se bo na oder vrnil Shakespearov Hamlet, tokrat v priredbi Žanine Mirčevske in režiji Eduarda Milerja. Naslovna vloga, v kateri je leta 1994 blestel Jernej Šugman, tokrat pripada Marku Mandiću.