Sorodna novica V parku Tivoli končana prenova Plečnikovega avditorija

Mestna občina Ljubljana (MOL) je avditorij po končanem projektu obnove septembra lani predala v upravljanje Mednarodnemu grafičnemu likovnemu centru (MGLC). S predajo lokacije je sovpadlo odprtje Grafičnega bienala Ljubljana, ki se ga je udeležilo približno 1000 obiskovalcev.

Velik potencial za raznolike dogodke
Že takrat se je potrdilo, da ima prizorišče potencial za organizacijo kulturnih dogodkov v naravnem okolju, so prepričani v MGLC-ju. "Po naših dosedanjih izkušnjah je MGLC Plečnikov avditorij prizorišče z velikim potencialom za programsko intimne in tehnično nezahtevne dogodke, opažamo pa tudi, da so obiskovalci parka Tivoli avditoriju zelo naklonjeni, saj se tam dnevno družijo, berejo in rekreirajo," so sporočili.

Ob dogodkih grafičnega bienala, ki so primerni za naravno okolje, so v Plečnikovem avditoriju do zdaj organizirali MGLC-jev festival Poletje v Tivoliju, junija je tam potekal festival Spider, katerega partner je tudi MGLC. Oba festivala nameravajo tudi v prihodnje organizirati na tem prizorišču.

Poletno gledališče z avditorijem v Tivoliju je arhitekt Jože Plečnik uredil leta 1933. Do sredine 60. let je v njem deloval poletni kino, nato pa so ga odstranili. Ljubljanska občina je prostor obudila z mislijo na ohranjanje Plečnikove ideje in ga namenila kulturnim dogodkom na prostem.

Tveganja prizorišča na prostem brez strehe in odra
Avditorij je na voljo tudi drugim kulturnim producentom in ustanovam, ki se zanimajo zanj, a zgolj pod določenimi pogoji, ki pomembno vplivajo na realizacijo dogodkov. Na izvedbo dogodkov ne nazadnje vpliva tudi dejstvo, da gre za odprto prizorišče brez strehe in odra. "Pomemben dejavnik je po naših izkušnjah tudi to, da organizacija dogodka na avditoriju zahteva določen finančni vložek producenta, kot so varnostna služba, čiščenje, elektrika, postavitev odra, ki ga ob tveganjih prizorišča na prostem interesenti pogosto niso pripravljeni sprejeti," so sporočili iz MGLC-ja.

Vprašanje javnih prireditev v Tivoliju je v zadnjem času aktualno predvsem zaradi razprtij okoli Magnificovega koncerta, ki je bil sprva načrtovan v tem ljubljanskem parku. Foto: BoBo
Vprašanje javnih prireditev v Tivoliju je v zadnjem času aktualno predvsem zaradi razprtij okoli Magnificovega koncerta, ki je bil sprva načrtovan v tem ljubljanskem parku. Foto: BoBo

Kakšne so omejitve oziroma pogoji za uporabo avditorija?
Organizator javnega dogodka na tej lokaciji mora pridobiti dovoljenja za izvedbo dogodka ali prireditve na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Med drugim mora pridobiti dovoljenje policije za organizacijo javne prireditve, soglasje Zavoda RS za varstvo narave in upravljavca prireditvenega prostora ter dovoljenje za začasno čezmerno odobritev okolja s hrupom.

V avditoriju je lahko največ 250 sedišč, ozvočenje pa lahko sega le na območje prireditvenega prostora. Dostava in odvoz tehnične opreme se lahko izvede samo po obstoječih utrjenih dovoznih površinah, medtem ko obiskovalci na prizorišče dostopajo peš ali s kolesi po obstoječih poteh. Vse skupaj – od postavitve odra do druge opreme – mora biti izvedeno tako, da prireditev za sabo ne pusti sledi.