Prenova bo trajala predvidoma do konca septembra. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Prenova bo trajala predvidoma do konca septembra. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Trg republike
Večja arhitekturna pozidava trga in okolice, s katero je dobilo območje današnjo podobo, je potekala med letoma 1962 in 1982. Opravila jo je skupina arhitektov, ki jo je vodil Edvard Ravnikar. Foto: .arhitekturni-vodnik.org
Trg republike
Obnova ploščadi Trga republike bo potekala sočasno s prenovo konstrukcije podzemne garažne hiše. Foto: Bobo
Osamosvojitev
Na večer 26. junija leta 1991 so na ploščadi pred slovenskim parlamentom z dvigovanjem slovenske zastave ustoličili državo Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO

Prenova bo zvesta prvotnim Ravnikarjevim načrtom, trajala pa naj bi predvidoma do konca septembra. Sočasno bo potekala prenova konstrukcije podzemne garaže. Kot so sporočili z ljubljanske občine, bodo dela potekala usklajeno po segmentnih poljih od južnega proti severnemu delu (Šubičeva ulica) trga. Zaradi del, ki jih bosta izvajala KPL Rast, d. o. o., in Tosido, d. o. o., bo od začetka aprila promet oviran tudi na Šubičevi ulici.
Z umikom motornega prometa s Trga republike želijo na občini dati primerno mesto trgu, ki z okoliškimi javnimi zgradbami predstavlja osrednjo mestno površino državnega pomena, saj so na njej in ob njej postavljeni simboli naše osamosvojitve in državnosti.
Izvajalec KPL Rast bo izvedel prenovo zaključnih slojev ploščadi, ki bo prekrita s kamnitimi ploščami in kockami pohorskega tonalita v pasovih različnih širin. Linije vzorca bodo potekale v smeri vzhod-zahod, le tiste ob Šubičevi ulici bodo postavljene pravokotno na to smer.

Prekritje s kockami bo posnemalo polkrožni vzorec. Medtem ko je investitor naštetih del občina, pa BSL, d. o. o., skrbi za investicijo del drugega izvajalca. Podjetju je namreč morala Mestna občina Ljubljana oktobra leta 2005 predati površino podzemne garaže pod trgom. Ta predstavlja streho objekta, zato je bila ta po eni od odločb sodišča prav tako njegova last. Aprila 2011 je bil dosežen dogovor s podjetjem BSL, po katerem trg ponovno preide v občinsko last.

Tosido bo odstranil obstoječe sloje tlaka nad armirano betonsko ploščo, prenovil konstrukcijo AB-plošče nad prvo kletjo garaže in izvedel naklonske betone s hidroizolacijsko zaščito, prav tako pa tudi zaščito hidroizolacijskega sloja in obnovo odtočnih rešetk in talnih iztokov.

Nekoč območje emonskega zidu in baročnih vrtov
V času antike je pod največjo ploščadjo in trgom v Ljubljani potekalo severno obzidje Emone, v bližini pa ležalo tudi zgodnjekrščansko središče, ki si ga je še danes mogoče ogledati ob osnovni šoli Majde Vrhovnik. Stoletja pozneje so si na praznem prostoru Turjaški uredili po baročnem konceptu zasnovan vrt, ki je postal zaledje uršulinskega samostana. V vrt so na eni strani posegle uršulinke, rob pa je bil pozidan med obema vojnama. Večja pozidava trga in njegove okolice je bila uresničena med letoma 1962 in 1982. Pri ureditvi je sodelovala skupina arhitektov pod vodstvom Edvarda Ravnikarja.

Najprej so zgradili parkirno hišo, oktobra 1964 je gradnjo prekinilo pomanjkanje sredstev.
Leta 1975 so uredili uršulinski del in postavili spomenik revoluciji, naslednja faza je prinesla drugo stolpnico s prizidkom. Stavba Cankarjevega doma je jugozahodno stran trga zaprla leta 1981. Dan po sprejetju deklaracije o neodvisnosti je 26. junija leta 1991 Milan Kučan razglasil samostojnost Slovenije, dogodek, ki se ga vsako leto spominjamo s posebno slovesnostjo.