Ruševine Kartagine in vasi Sidi Bou Saïd je Unesco leta 1979 razglasil za svetovno kulturno dediščino, diktator Ben Ali pa je na zaščitenem območju gradil razkošne apartmaje in dopuščal plenjenje zgodovinske dediščine. Foto:
Ruševine Kartagine in vasi Sidi Bou Saïd je Unesco leta 1979 razglasil za svetovno kulturno dediščino, diktator Ben Ali pa je na zaščitenem območju gradil razkošne apartmaje in dopuščal plenjenje zgodovinske dediščine. Foto:
Ben Ali
Tunizijski diktator Ben Ali (na fotografiji na desni v črni obleki) si je prisvojil zgodovinske palače in rezidence ter v njih sprejemal tudi tuje goste. Foto: EPA

Pred kratkim odstranjeni tunizijski diktator Ben Ali je skupaj z družino obtožen, da je na pomembnem zgodovinskem najdišču v bližini mesta Tunis gradil razkošne apartmaje.

Luksuzni apartmaji na zaščitenem območju
Ruševine Kartagine in vasi Sidi Bou Saïd je Unesco leta 1979 razglasil za svetovno kulturno dediščino. Takrat je tunizijska vlada področje razglasila za območje, kjer zaradi arheoloških in zgodovinskih razlogov se ne sme graditi. Zdaj pa arheolog Abdelmadžid Enabli in urbanist Dželal Abdelkafi po poročanju agencije AFP obtožujeta Bena Alija in njegovo družino, da so velike dele najdišča umaknili iz zaščitenega območja, da so tam lahko zgradili luksuzne apartmaje.

Poleg tega trdita, da si je diktator "prisvojil zgodovinske palače in rezidence ter dele narodne dediščine". Ministra za kulturo sta pozvala, naj ustavi vso nezakonito gradnjo na starodavnem najdišču in zaseže prisvojeno lastnino.

Okoli 130 predmetov so uspeli dobiti nazaj
Tudi tuji mediji so poročali o težavah arheologov, ki so želeli zaščititi ostanke Kartagine, a so izgubljali bitko proti poslovnežem in politikom, ki so imeli predsednikovo podporo. Zakonodajo, ki je starodavno mesto ščitila, so običajno kar spregledali. Tunizijski časnik La Presse je poročal, da je klan Trabelsi, ki je bil blizu diktatorju, dolga leta s privatnimi letali tihotapil in prodajal dele narodove dediščine v tujini. Prodali naj bi tisoče predmetov, med drugim rimske in bizantinske kovance, kipe in mozaike.

Iz Tunizije pa prihajajo tudi nekatere bolj pozitivne novice. Minister za kulturo je sporočil, da je uspel dobiti nazaj okoli 130 predmetov iz zgodovinskih rezidenc, ki si jih je Ben Alijev klan prisvojil za zasebno uporabo.