Foto:
Foto:
Newtonovo značilno delo.

83-letni umetnik naj bi po prvih poročilih izgubil oblast nad svojim vozilom in se zaletel v zid.

Newton je kasneje v bolnišnici za posledicami nesreče umrl. Helmut Newton se je rodil v Berlinu leta 1920 kot Helmut Naustädter. V Berlinu je delal kot vajenec pri fotografinji Elsie Simon, poznani kot Yva, ki je delala v glavnem portrete ljudi iz visoke družbe. Iz Nemčije je leta 1938 odšel v Singapur, kjer je sprejel službo kot fotoreporter za časnik Singapore Straits Times, vendar jo je že po dveh tednih izgubil zaradi nesposobnosti. Nato ga je pot odpeljala v Avstralijo, kjer je tudi služil vojsko, kasneje pa deloval v glavnem kot modni fotograf. V Evropo se je vrnil leta 1957, kjer je vrsto let živel in delal v Parizu, leta 1980 pa se je preselil v Monte Carlo.

Znan predvsem po portretih žensk
Njegove fotografije pogosto označujeta šokantna in hladna stilistična narava podob. Umetnik je znan predvsem po močnih, šokantnih in pogosto sadomazohističnih portretih žensk v verigah ali zvezanih v vrvmi. Newtonova posebnost so bili izostreni portreti žensk, pogosto kot amazonk, na katerih je avtor namigoval na seksualne odklone, nevarnost in fetišizem. Med pogostimi motivi najdemo ženske s pasjimi ovratnicami, v verigah, invalidskih vozičkih ali opornicah. Moški se v njegovih fotografijah pojavljajo predvsem v podrejenih, servilnih vlogah, kot gledalci, strežniki, šoferji.

V objektivu tudi Nastassia Kinski
Med njegovimi najbolj znanimi modeli je bila Nastassia Kinski, ki jo je leta 1983 fotografiral za ameriško revijo Playboy. Njegove fotografije so krasile naslovnice znanih revij, kakršne so na primer Vogue, Elle, Marie-Claire, Jardin des Modes, Linea Italiana in Queen. Njegova povezava z revijo Vogue se je začela leta 1961 in se je nato uspešno nadaljevala naslednjih 25 let.

Sam je bil sicer barvno slep, pogosto pa se je na ta račun celo pošalil in dejal, da ravno zato, ker ima težave z ločevanjem med rumeno in zeleno ter zeleno in modro barvo, dela tako dobre barvne fotografije.