Med najdenimi umetninami je Sveta trojica, ki jo je naslikal zgodnjerenesančni slikar Alessio Baldovinetti (1425–1499). Foto: Reuters
Med najdenimi umetninami je Sveta trojica, ki jo je naslikal zgodnjerenesančni slikar Alessio Baldovinetti (1425–1499). Foto: Reuters
Umetnine, Italija
Jezusova predstavitev v templju je delo Girolama dai Librija (1474/1475–1555), v Veroni rojenega iluminatorja in tabelnega slikarja. Foto: Reuters

Ob koncu vojne so na grad vpadli sloviti spomeniški možje in našli večino slik, ki so bile zaplenjene iz zbirke burbonsko-parmske družine, jih leta 1949 tudi vrnili lastnikom, skoraj 40 del pa je ostalo izgubljenih. S seznama pogrešanih umetnin lahko zdaj črtajo tri slike, ki jih je julija lani italijanska policija zasegla v dveh domovih v Milanu. Ob tem so aretirali dva človeka zaradi suma pridobitve ukradenega blaga, najdene umetnine pa so ta teden predstavili v muzeju Pinacotece di Brera, kjer so v začasni hrambi.

Redko na umetniškem trgu
Gre za dela treh različnih avtorjev, in sicer Marijo z detetom slikarja Cime da Conegliana, Sveto trojico Alessia Baldovinettija (učenca renesančnega slikarja Beata Angelica) in Predstavitev v templju, ki jo je naslikal Girolamo dai Libri, znan zgodnjerenesančni iluminator. Po besedah umetnostne zgodovinarke Paole Strada gre za dela izjemnega pomena, saj pripadajo umetnikom, ki se redko znajdejo na trgu. Tudi zato strokovnjaki italijanskega ministrstva za kulturo trenutno še ne morejo oceniti vrednosti slik.

Iz vile Feliksa Burbonsko-Parmskega, velikega vojvode Luksemburga, so slike pobrali predstavniki organizacije EGELI. To je leta 1939 fašistična vlada ustanovila, da bi upravljala lastnino, ki so jo zaplenili judovskim družinam, po vstopu Italije v vojno junija 1940 pa tudi vsem drugim, ki so jih imeli za državne sovražnike. Še istega leta je prišla na vrsto Feliksova Villa delle Pianore v kraju Camaiore. Leta 1944 so prišle zaplenjene umetnine v nemške roke, ki so jih pretovorile v Wolffov štab, od tam pa so, vsaj ta trojica, izginile neznano kam.

Slike potrebne restavracije
Stanje najdenih slik, ki jih bo Italija vrnila v Luksemburg, po navedbah italijanskega ministrstva za kulturo ni najboljše, zato so potrebne restavracije. Policija iz Monze se je začela s primerom ukvarjati leta 2014, pri preiskavi pa si je pomagala predvsem z analizo arhivskega gradiva. Našli so še tri pogrešana dela, ki so nekoč pripadala Mason-Perkinsovi in Loeser-Calnanovi zbirki.

Pravzaprav so veliko umetnin, ki so jih nacisti zaplenili judovskim in drugim zbirateljem, zavezniki pridobili takoj po koncu vojne, a številne so vendarle še dandanes pogrešane in iskano blago na dobičkonosnem črnem trgu z umetninami.