25. marca po vsej Italiji praznujejo dan, posvečen Danteju Alighieriju. Foto: EPA
25. marca po vsej Italiji praznujejo dan, posvečen Danteju Alighieriju. Foto: EPA

Septembra bo minilo 700 let od smrti enega največjih evropskih pesnikov Alighierija.

Prireditve ob jubileju bodo v prihodnjih mesecih potekale po vsej Italiji, Dantejev dan pa z različnimi, predvsem spletnimi, prireditvami praznujejo danes.

Datum 25. marec so izbrali, ker se prvi del Dantejevega Pekla po mnenju raziskovalcev dogaja v noči med četrtkom 24. in petkom 25. marca leta 1300, ko je bil Alighieri star 35 let.

Od spletnih verzov do virtualnega branja poezije
Projektov, ki jih v sosednji državi pripravljajo ob Dantejevem letu, je na stotine, poroča dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec, vendar bo zaradi razmer proslavljanje pesnikovega dne potekalo pretežno po spletu. Branja njegove Božanske komedije bodo prenašali iz številnih ustanov, osrednji dogodki leta pa so zamaknjeni v prihodnost.

Na osrednji proslavi Dantejevega dne bo odlomek iz Božanske komedije bral priljubljeni italijanski igralec Roberto Benigni. Italijanska družbena omrežja so polna objav Dantejevi misli in verzov iz njegovih del. Galerija Uffizi iz Firenc je, denimo, v zgornjem tvitu objavila risbo umetnika Federica Zuccarija, ki prikazuje različne stopnje Dantejevega potovanja skozi Pekel.

Sorodna novica "Morda najslavnejši Dantejev portret" po polletnem restavriranju ponovno na ogled

Številne razstave po Italiji
V Alighierijevih rodnih Firencah bodo v muzeju Bargello 21. aprila odprli razstavo ob Dantejevem jubileju. Ker pa pesnik velja za očeta italijanščine, bo mesto ob Arnu letos dobilo tudi prvi muzej jezika.

V Galeriji Uffizi so medtem predstavili restavrirani portret pesnika, ki ga je ustvaril slikar Andrea del Castagna.

Razstave bodo proti koncu aprila odprli tudi v Veroni, kjer je Dante preživel nekaj let izgnanstva, in v Raveni, kjer je bil pokopan.

Razstavo na temo Dantejevega Pekla bodo oktobra odprli v galerijah na Kvirinalu, še poroča Petrovec.