V številnih muzejih po svetu so letos, ko zaznamujemo 100. obletnico kiparjeve smrti, potekale različne razstave njegovih del. Foto: Reuters
V številnih muzejih po svetu so letos, ko zaznamujemo 100. obletnico kiparjeve smrti, potekale različne razstave njegovih del. Foto: Reuters
Auguste Rodin
17. novembra bo minilo 100 let od smrti velikega kiparja. Foto: Wikimedia Commons

Rodinov kip.

Da je približno 700 kilogramov težek bel marmorni doprsni kip, ki upodablja Napoleona Bonaparteja, delo znamenitega francoskega kiparja, so odkrili po naključju. Sejna soba prej kot na pusto sejno sobo spominja na muzej: s stropa visijo posrebreni lestenci, na stenah so obešeni oljni portreti ameriških prednikov, ob oknu stoji stara lesena miza, za katero je nekoč pisal Abraham Lincoln, v kotu pa je stal Bonapartov kip.

Leta 2014 je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP 22-letna študentka umetnostne zgodovine Mallory Mortillaro dobila nalogo, da popiše vse umetniške predmete v občinski stavbi. Ko je naletela na bel marmorni doprsni kip, je zagledala napis v prepoznavni kiparjevi pisavi: A. Rodin. "Misliš, da si našel Rodina. Toda, kaj storiš potem?" se razburljivega odkritja spominja Mortillarova.

Za kip je dolgo veljalo, da je izgubljen
Sledil je posvet s strokovnjaki in pregled arhivov, na koncu pa je skrivnost razvozlal pariški odbor Augusta Rodina, vodilna institucija o Rodinu. V zbirki dokumentov so našli fotografijo, na kateri je Rodin s svojim kipom, za katerega je dolgo veljalo, da je izgubljen. V Madison je septembra 2015 odpotoval tudi poznavalec Rodinovih del, nekoč sodelavec Rodinovega muzeja v Parizu Jeremy Le Blay, ki je že po nekaj sekundah ogleda potrdil avtentičnost kipa, poimenovanega V svoje sanje zatopljeni Napoleon (Napoleon enveloppé dans ses réves).

Kip je po poročanju spletne strani Francinter.fr leta 1904 naročil newyorški par, kipar pa naj bi ga izdelal okoli leta 1908. Leta 1909 ga je odkupil njun bogati družinski prijatelj. Nedavna raziskava, ki jo navaja Smithsonianmag, je pokazala, da naj bi bil prvi lastnik kipa tobačni magnat Thomas Fortune Ryan, ki ga je potem posodil Metropolitanskemu muzeju umetnosti, kjer je bil na ogled med letoma 1915 in 1929. Kip so nato dali na dražbo, kjer ga je kupila Ethel Geraldine Rockefeller Dodge, zbiralka umetnin, ki je živela v Madisonu. Uradniki predvidevajo, da je Dodgova več umetnin iz svoje zasebne zbirke, med njimi tudi ta kip, leta 1942 podarila mestni hiši v Madisonu. Umetnine, ki so na ogled v mestni hiši, so zdaj v lasti sklada Hartley Dodge, ki je leta 2014 pooblastil prej omenjeno Mallory Mortillaro, naj dopolni katalog razstavljenih umetnin. Tako so odkrili Rodinov kip.

Zaradi varnosti več kot dve leti odkritje ni prišlo v javnost
Iz varnostnih razlogov so odgovorni o razkritju javno spregovorili šele dve leti pozneje. Kip, ki naj bi bil vreden med štiri in 12 milijonov dolarjev, naj bi prestavili v umetnostni muzej v Philadelphii. Iz muzeja so sporočili, da bodo kip pripravili za 100. obletnico kiparjeve smrti, ki jo bodo skupaj z razstavo še drugih Rodinovih del zaznamovali 17. novembra, prodaja kipa pa ni predvidena.