Annie Leibovitz ob svojem portretu Brada Pitta za Vanity Fair. Foto: EPA
Annie Leibovitz ob svojem portretu Brada Pitta za Vanity Fair. Foto: EPA
Demi Moore
Eden najbolj ikoničnih portretov Annie Leibovitz je podoba noseče in gole Demi Moore iz leta 1991. Foto: EPA

Dvainšestdesetletna Leibovitzova je svojo kariero začela v sedemdesetih letih pri reviji Rolling Stone, ko je bila še študentka na umetnostnem inštitutu v San Franciscu. Kasneje je za mnoge revije fotografirala tudi najbolj znane osebnosti: od golega Johna Lennona, ovitega okoli Yoko Ono, prav tako nage in noseče Demi Moore do (oblečenih) ameriškega predsednika Obame z družino, angleške kraljice Elizabete II, Billa Gatesa in Michaela Jacksona.

Fotoromanje med ameriškimi znamenitostmi
"To nagrado so prejele same izjemne ženske, zelo ugledna družba. In še tu sem, v Kaliforniji. Tu sem se naučila, kako biti fotografinja,"se je ob prejemu nagrade Annie Leibovitz poklonila tudi nekdanjim nagrajenkam, med katerimi so tudi igralka Anjelica Huston, urednica revij Tina Brown in umetnica Yoko Ono. Nagrado je fotografinji na torkovi večerji podelila nekdanja žena Arnolda Schwarzeneggerja Maria Shriver, ki je po poročanju AP-ja Leibovitzovo opisala kot živo legendo in briljantno žensko. "Tukaj sem zaradi najinega prijateljstva, še bolj pa zaradi spoštovanja do njenega izjemnega življenja. Nagrado so podelili ženski, ki ni imela neverjetnega vpliva samo na umetnost, modo, fotografijo, ženske, temveč na vse nas," je fotografinjo in njen vpliv ocenila Shriverjeva.

Leibovitzova je kljub pohvalnim besedam prijateljice ostala skromna in se pred prejetjem nagrade fotografirala z žepnimi fotoaparati oboževalcev. Ob delu za revije in časnike je Annie Leibovitz izdala več knjig fotografij. Na podelitvi v Los Angelesu je pokazala fotografijo Niagarskih slapov in povedala zgodbo o obisku te naravne znamenitosti – to potovanje s svojimi otroki po ameriških znamenitostih je dokumentirala tudi v knjigi in razstavi Pilgrimage (Romanje), ki je na ogled v Smithsonianovem muzeju ameriške umetnosti.
V spodnji galeriji fotografij si lahko ogledate še nekaj znanih del in portretov fotografinje Annie Leibovitz.