Van Gogh je med bivanjem na Nizozemskem pogosto upodabljal vrbe. Foto: Robert Lehman Collection
Van Gogh je med bivanjem na Nizozemskem pogosto upodabljal vrbe. Foto: Robert Lehman Collection
Metropolitanski umetnostni muzej
Van Gogh je zares cenjen postal šele po svoji smrti. Foto: EPA
Med najbolj znanimi Van Goghovimi motivi so sončnice. Foto: EPA

Policija je na novinarski konferenci povedala, da so že aretirali 25- in 33-letnega moškega, ki sta delo z naslovom Okleščena vrba skušala prodati. Delo iz leta 1885 naj bi bilo po ocenah strokovnjakov vredno več milijonov evrov, gre pa za eno zadnjih del, ki jih je Van Gogh naslikal preden je iz rodne Nizozemske odšel v Francijo.

Banka, iz katere je bila Van Goghova umetnina ukradena, ima v lasti okoli 3.500 umetnin, ki pa jih imajo od kraje Van Goghovega dela pospravljene na varnem. Predstavnik banke je povedal, da zaenkrat še iščejo primerno zaščito, s pomočjo katere bi lahko umetniška dela varno razstavili v svojih prostorih. Do takrat, dodaja predstavnik, pa bodo imele svoje mesto v zaprtih prostorih.

Policija v interesu preiskave molči
Čeprav so nizozemski policisti našli sliko na lesu, pa iskanja ljudi, ki so odgovorni za majsko krajo pred sedmimi leti, še ni konec. Policija je moška, ki sta delo skušala prodati, po aretaciji tudi zaslišala, a vsebine zaslišanja javnosti ni želela razkriti. Poudarja pa, da je trenutno najpomembnejše, da je slika cela in brez poškodb prišla nazaj v roke pravim lastnikom.

Genij slabega duševnega zdravja
Nizozemski slikar Vincent Van Gogh velja za enega največjih slikarjev v zgodovini evropske umetnosti. Za časa svojega življenja je ustvaril okoli 900 slik in 1.100 risb, med najbolj znanimi pa so tista iz zadnjih dveh let njegovega življenja, predno je naredil samomor. To je bilo tudi najbolj plodno obdobje njegovega življenja, saj je takrat naslikal kar 90 slik. Samomor je bil posledica njegove duševne bolezni, zaradi katere je veliko časa preživel v sanatorijih. Njegovo zdravje je poslabševalo še delo pod vročim soncem, slaba prehrana ter odvisnost od tobaka, kave in alkohola.
Čeprav ni bil šolan umetnik je njegovo delo močno vplivalo na umetnike 20. stoletja.