Vila Zlatica, sedež Foruma slovanskih kultur. Foto: Forum slovanskih kultur
Vila Zlatica, sedež Foruma slovanskih kultur. Foto: Forum slovanskih kultur

Vlada pojasnjuje, da sklep glede izstopa Slovenije iz članstva v FSK preklicuje, ker pri sprejemanju sklepa niso bila upoštevana opozorila službe vlade za zakonodajo. Ta so, da ne gre za združenje, katerega člani bi bile posamezne države, pač pa za ustanovo. Poleg tega so točke izreka sklepa pravno formalno neustrezne, saj niso v skladu z materialnimi predpisi, piše v sporočilu za javnost po seji vlade.

Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter je že aprila zapisala, da je Forum slovanskih kultur do aprila letos v celoti izpolnjeval svoje temeljno poslanstvo, tj. povezovanje in predstavljanje slovanskih kultur, znanosti in umetnosti.

Dodala je, da je v 18 letih delovanja postal mednarodno prepoznaven deležnik tako v slovanskih državah kot preko njihovih meja. Izrazit preboj se je začel po letu 2012, ko so se najstarejšemu projektu Sto slovanskih romanov začeli pridruževati še drugi: Živa – nagrada za najboljši slovanski muzej ter kulturni in naravni spomenik, SLAWA – Slovenski avtorji svetu, Skupaj (povezuje nacionalne arhive slovanskih držav), Piranova – mednarodni center za raziskovanje dediščine, S Slovani za mizo, Pot pisateljic in Transformacije (posvečen kreativnim industrijam).

Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreje Rihter. Foto: BoBo
Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreje Rihter. Foto: BoBo

Na vprašanje, kako komentira aktualne dogodke glede ruskega napada na Ukrajino, je zapisala, da v projektih foruma sodelujejo vse države, v katerih pretežno govorijo slovanske jezike, "zato je agresija Rusije, ene izmed članic, na Ukrajino, velik udarec za delovanje FSK-ja".

"Naše sodelovanje v projektih vedno temelji na lastni iniciativi povezovanja"
Na vprašanje, kako so doslej reševali morebitna nesoglasja znotraj FSK-ja, pa je zapisala, da do vojne v Ukrajini niso imeli težav glede sodelovanja: "Naše sodelovanje v projektih vedno temelji na lastni iniciativi povezovanja in sodelovanja. Naši projekti niso povezani z 'moraš' sodelovati. Odločitev je prepuščena presoji ustanove, posameznika, če prepozna svoje prednosti sodelovanja v FSK-ju in z FSK-jem." In še: "Kulturno sodelovanje ima vedno predznak ustvarjalnosti, kreativnosti, strokovnosti in nikoli politične volje, želje."