Premislek o vlogi in načinu delovanja nevladnih organizacij samozaposlenih v kulturi je eden izmed štirih sklopov kratko- do srednjeročnih nalog, ki jih je na začetku meseca definiralo ministrstvo za kulturo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Premislek o vlogi in načinu delovanja nevladnih organizacij samozaposlenih v kulturi je eden izmed štirih sklopov kratko- do srednjeročnih nalog, ki jih je na začetku meseca definiralo ministrstvo za kulturo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
false
Društvo Asociacija je v komentarjih na predlog sprememb uredbe o samozaposlenih v kulturi izpostavilo, da "morajo biti kriteriji in posledični prag za pridobitev pravice do plačila prispevkov za socialno varnost usklajeni s stanjem na terenu in odražati infrastrukturne pogoje, v katerih samozaposleni delujejo", prav tako nasprotujejo predlaganemu črtanju poklicev, ker so za uravnotežen razvoj kulture nujni, ter "pozivajo k široki razpravi o tem, kateri poklici na terenu obstajajo in so ključni za razvoj umetnosti, a jih uredba ne prepoznava". Foto: Društvo Asociacija

Kot so sporočili z vladnega urada za komuniciranje, spremenjena in dopolnjena uredba prinaša več sprememb, ki jih je zainteresirana javnost že dalj časa pričakovala: predvsem administrativno razbremenitev in večjo socialno varnost za daljše obdobje.

Starejšim samozaposlenim ne bo več treba doseči kvote
Posebna razbremenitev in zaščita veljata za starejše samozaposlene, ki bodo ob določenih pogojih pravico do plačila prispevkov pridobili trajno do izpolnitve pogojev za upokojitev brez preverjanja izjemnega kulturnega prispevka, kot je veljalo do zdaj.

Zaradi tega podaljšanja uredba predvideva sorazmerno povečanje obveznosti imetnikov pravice do plačila prispevkov, ki pa so bile usklajene v javni razpravi, navajajo na ministrstvu.

Spremembe in dopolnitve uredbe je narekovala pred kratkim sprejeta novela zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi.

Nekateri poklici "na papirju" niti ne obstajajo
Predlogu spremenjene uredbe je sicer že v času javne razprave nasprotovalo Društvo Asociacija, saj naj bi na eni strani prinašala neproporcionalni dvig kriterijev glede na podaljšanje obdobja podaljševanja pravice do plačila prispevkov za socialno varnost, poleg tega so mu očitali neargumentirano brisanje poklicev in neupoštevanje nekaterih poklicev.

K umiku predloga sta ministrstvo za kulturo pozvala tudi Sindikat kulture in narave Slovenije (Glosa) in njegova Sindikalna konferenca samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja (SUKI). Strokovna, stanovska in sindikalna združenja pa so ministrstvo za kulturo pozivala k dialogu in pripravi strokovnih izhodišč za ponovno odprtje uredbe.

Odbor DZ-ja za kulturo je nato ministrstvo pozval, naj v čim krajšem času oblikuje delovno skupino, sestavljeno iz samozaposlenih in strokovne javnosti, ki bo pripravila ustreznejše rešitve za to področje, vključno s finančnimi posledicami. Od ministrstva pričakujejo, da jih bo o tem seznanilo najpozneje do 1. marca.

Odbor, ki je o predlogu uredbe in o položaju samozaposlenih razpravljal na zahtevo opozicijskega ZL-ja, se je sicer izrekel proti temu, da bi ministrstvo za kulturo iz obravnave umaknilo predlagane spremembe in dopolnitve uredbe o samozaposlenih v kulturi.