Razstava projektov, ki so se potegovali za nagrado Miesa van der Rohea, bo na ogled do 22. junija, ko se konča Teden arhitekture v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Razstava projektov, ki so se potegovali za nagrado Miesa van der Rohea, bo na ogled do 22. junija, ko se konča Teden arhitekture v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Razstava Sodobna slovenska arhitektura na Gradu Tivoli
Razstava v tivolskem gradu predstavlja najsodobnejše realizacije slovenske arhitekture. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Na razstavi Plečnikovi študenti pri Le Corbusierju, ki je bila lani v Ljubljani, arhitekt Feri Novak ni bil podrobneje predstavljen, saj ni bil Plečnikov študent (pri Le Corbusierju v Parizu pa se je izpopolnjeval leta 1938). 'Razširjena' razstava je na ogled v Murski Soboti. Foto: Arhitekturni muzej Ljubljana

V mnogih slovenskih krajih bodo vzporedno s Tednom arhitekture na ogled postavili številne razstave s področja arhitekture, ki bodo odprte skoraj do konca poletja. Med drugimi je na ljubljanskem gradu na ogled razstava del, ki so prejela nagrado za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe 2007, v Gradu Tivoli pa razstava Sodobna slovenska arhitektura.

Daljnoročne posledice podnebnih sprememb
Osrednji dogodek Tedna arhitekture je torej konferenca Evropskega foruma za arhitekturne politike z naslovom Urbana prenova - Prilagajanje podnebnim spremembam. Tema konference, ki jo bodo uradno odprli v ponedeljek, končala pa se bo 17. junija, je prilagajanje arhitekturnih vrednot problemom, nastalim zaradi podnebnih sprememb, ter urbani prenovi v luči odnosov med generacijami in krepitve medkulturnega dialoga.

Ugledni govorci v Ljubljani
Na konferenci bodo sodelovali slovenski strokovnjaki z različnih področij, pridružila pa se jim bodo znana imena arhitekturnega ustvarjanja iz Evrope. Posebna pozornost bo namenjena obstoječemu grajenemu okolju kot doživljajskemu prostoru, viru identitete in kulturni vrednoti za njegove uporabnike, kar je skupaj s prilagajanjem podnebnim spremembam treba upoštevati pri revitalizaciji oziroma urbani prenovi.

V sklopu razprav na temo Upravljanje urbanega razvoja bodo danes dopoldne potekala predavanja o izkušnjah in načrtih urbane prenove treh slovenskih mestih: Ljubljana (Janez Koželj), Maribor (Bogdan Reichenberg), Nova Gorica (Niko Jurca). Izkušnje iz upravljanja urbanega razvoja v Franciji bo predstavil Jean Gautier. V popoldanskem delu bodo o Urbani prenovi razpravljali Anne Lacaton (Francija), Vasa J. Perović, (Slovenija), Benedetta Tagliabue (Španija) in Bjarke Ingels (Danska).

"Veseli nas, da smo se letos odločili in arhitekturi grajenega namenili večjo pozornost v družbi. S tem, da smo podprli realizacijo različnih razstav in drugih dogodkov v času Tedna arhitekture, želimo spodbuditi širšo javnost k razmišljanjem o slovenskih arhitekturnih dosežkih, ki imajo neposreden vpliv na naš vsakdan in spremeniti odnos do grajenega okolja ter dvigovati stopnjo ozaveščenosti do kakovostne arhitekture in kakovostnega bivalnega okolja," je na petkovi novinarski konferenci dejala generalna direktorica direktorata za prostor na ministrstvu za okolje in prostor Metka Černelč.

Drugod po Sloveniji
V Mariboru je v razstavišču Rotovž na ogled razstava Nova arhitektura v Mariboru, V Pokrajinskem Muzeju Murska Sobota bodo v ponedeljek odprli razstavo Plečnikovi študenti pri Le Corbusierju in arhitekt Feri Novak, v Radovljici bo na ogled razstava _KAM 2008 v Magušarjevi hiši, v Kobaridu bodo v prostorih Nove KBM Banke in pred pošto Tolmin postavili instalacije ter razstavo z naslovom Celovita kakovost bivanja, v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu pa bo na ogled razstava odprtega prostora.

Dogodke v Tednu arhitekture v Sloveniji organizira ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z ministrstvom za kulturo, mestno občino Ljubljana, ljubljansko univerzo in drugimi.