Zaposlene skrbi usoda založbe. Foto: BoBo
Zaposlene skrbi usoda založbe. Foto: BoBo
knjigarna
Dejavnost založbe je nacionalnega pomena, opozarja pismo. Foto: BoBo

Med drugim so zapisali, da z zaskrbljenostjo spremljajo postopek iskanja novega lastnika založbe in njenih hčerinskih družb, ki poteka od trenutka, ko je večinski sveženj delnic po propadu holdinga Zvon Dva, v lasti katerega je bil MK, pristal v stečajni masi in ga zdaj prodajajo Nova Ljubljanska banka, Abanka in Hypo banka.

"Ob takem strmoglavljenju cene se zdi, da spodnja meja tako rekoč ne obstaja in da se želijo banke podjetja samo čim prej znebiti," navajajo zaposleni, ki menijo, da celoten prodajni postopek že ves čas poteka netransparentno, skrito očem javnosti in njih samih, zato ravnanje prodajnega konzorcija med njimi upravičeno vzbuja dvome in tudi strah.

Sprašujejo se, kakšni so razlogi za skrivnostnost in popolno neodzivnost konzorcija bank, ki se o vsem dogovarja sam, brez sodelovanja uprave založbe, ki so ji celo izrecno prepovedali kakršen koli angažma pri iskanju strateških vlagateljev.

Kakšna bo usoda 1.200 zaposlenih?
Sprašujejo se tudi, ali je na tak način res mogoče priti do primernega, odgovornega lastnika, ki se bo zavedal, da z nakupom ne bo dobil v skrb samo nepremičnin, temveč tudi usode 1.200 zaposlenih ter najboljših avtorjev in drugih ustvarjalcev.

Kot menijo, bi bilo treba raziskati tudi morebitne možnosti za ukrepe vlade in ministrstva za kulturo. Ohranjanje osnovne, družbeno pomembne dejavnosti Mladinske knjige je namreč v nacionalnem interesu države, pravijo.

Druga licitacija 30. 9., izklicna cena: 13 milijonov evrov
Spomladi letos je nezavezujočo ponudbo v vrednosti 13,6 milijona evrov oddalo podjetje Kompas MTS, ki pa se na koncu ni odločilo za nakup. Prodajni konzorcij je nato v juliju razpisal prvo licitacijo celotnega svežnja delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov, na katero se ni prijavil nihče. Pred kratkim pa se je pojavil nov potencialni kupec z nezavezujočo ponudbo, založba Učila, ki pa je, kot so zapisali, po njihovih podatkih pripravljena plačati manj od prvega ponudnika. Hkrati je prodajni konzorcij za 30. september razpisal drugo licitacijo celotnega paketa delnic, tokrat po izklicni ceni dobrih 13 milijonov evrov.