Slovenski minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je na letnem zasedanju Sveta ministrov za kulturo jugovzhodne Evrope  povedal, da se je kot sekretar skupine za razmislek, ki je pripravila poročilo o perspektivah Evrope do leta 2030, ves čas zavzemal, da EU nadaljuje postopke za vključitev držav med Slovenijo in Grčijo ter tudi Turčijo, kar Slovenija še vedno podpira. Foto: BoBo
Slovenski minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je na letnem zasedanju Sveta ministrov za kulturo jugovzhodne Evrope povedal, da se je kot sekretar skupine za razmislek, ki je pripravila poročilo o perspektivah Evrope do leta 2030, ves čas zavzemal, da EU nadaljuje postopke za vključitev držav med Slovenijo in Grčijo ter tudi Turčijo, kar Slovenija še vedno podpira. Foto: BoBo

Poučevanje kulture vključuje krepitev raznolikosti kot najpomembnejšega izročila, ki ga lahko ponudimo novim generacijam.

Minister Žiga Turk

Slovenija je za svoje predsedovanje izbrala temo kulturne vzgoje, slovenski minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa je državam članicam ponudil tudi sodelovanje pri krepitvi knjižničarske regionalne mreže COBISS.net.

Kultura v vzgoji in "enotnost v raznolikosti"
"Poučevanje kulture vključuje krepitev raznolikosti kot najpomembnejšega izročila, ki ga lahko ponudimo novim generacijam," je minister Turk povedal o kulturni vzgoji, osrednji temi slovenskega predsedovanja Svetu ministrov za kulturo jugovzhodne Evrope. Po njegovih besedah je vključevanje kulture v celoten vzgojni proces zelo pomembno za spoznavanje preteklosti, razumevanje sedanjosti, pa tudi kot priprava za prihodnost.

Po Turkovih besedah bi bilo leta 2014 primerno posebno pozornost nameniti stoletnici začetka prve svetovne vojne, ki je izbruhnila prav v regiji jugovzhodne Evrope, kar bi lahko bila dodatna spodbuda za utrjevanje miru in sodelovanja v regiji. Prav stabilnost in mir v regiji sta bila dve izmed glavnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja v letu 2008, je spomnil minister in dodal, da si je Slovenija takrat zadala cilj, da pospeši približevanje vseh držav v regiji EU-ja. "Evropska unija temelji na raznolikosti. Ves integracijski proces temelji na geslu 'Enotnost v raznolikosti' in v tem procesu je ostala kultura v pristojnosti držav članic, medtem ko Unija vrednoti in podpira raznolikost," je po poročilu z ministrstva še poudaril Turk.

Poučevanje kulture vključuje krepitev raznolikosti kot najpomembnejšega izročila, ki ga lahko ponudimo novim generacijam.

Minister Žiga Turk