Razstava Država o času pripoveduje o fiktivnem potnem listu, ki pa so ga nekateri uspeli uporabiti v zelo resničnih in resnih političnih položajih. Foto: Kunsthalle Krems/Igor Andjelič
Razstava Država o času pripoveduje o fiktivnem potnem listu, ki pa so ga nekateri uspeli uporabiti v zelo resničnih in resnih političnih položajih. Foto: Kunsthalle Krems/Igor Andjelič
Irwin
Skupina Irwin je državo v času NSK ustanovila na začetku devetdesetih. Foto: Galerija Greta Insam

Delo skupine Irwin bo v dunajski galeriji na ogled od danes, in sicer se bo skupina, katere delo tako kot delo drugih členov kolektiva NSK zaznamujejo pojmi retroavntagrda, retroprincip in retrocitiranje, predstavila s fotografijami in slikami. Večja in pomembnejša je razstava v prostorih Kunsthalle v Kremsu, naslovljena Država v času.

T5 Project Space in o katerem je član skupine Irwin Borut Vogelnik povedal: "Videli in slišali boste, kako se je v Sarajevu spremenil pogled na potni list NSK od časa, ko je bilo Sarajevo oblegano, kaj je skupno Tajvanu in državi NSK in kako Tajvanci razumejo potni list NSK."

Obrat v odnosu do pojma ready-made
V primeru postnega lista NSK-ja gre za poseben fenomen znotraj umetnosti, saj gre za neke vrste obrat od pojma ready-made, ki je zaznamoval vizualno umetnost 20. stoletja. Ready-made je pomenil preobrazbo nekega praktičnega, vsakdanjega predmeta v umetniški objekt prek postavitve tega objekta v umetniško okolje. Potni listi NSK pa so v osnovi zasnovani kot umetniški objekt, ki pa je po naključju vstopil v realni svet oziroma so začeli v njem resno funkcionirati; tako je opravil obratno pot kot ready-made in obenem nakazal možnost, da umetnost vendar še vedno spreminja svet. Oziroma, kot se je o tem izrazil Vogelnik: "Skratka, kako je beseda meso postala."

Skupina Irwin je NSK državo v času ustanovila v začetku devetdesetih. Za njene potne liste, mednarodnopravno sicer ničvredne, je zaprosilo mnogo ljudi in nekaterim je ta potni list uspelo zares uporabiti. Zabeleženi so primeri ljudi, ki so s pomočjo potnega lista NSK uspeli zapustiti oblegano Sarajevo, in beguncev iz Nigerije, ki so si pomagali s tem potnim listom.