Kljub mladosti avtorja je opus Marka Zatlerja zrel, prepoznaven in slojevit. Foto: Galerija Instituta Jožef Štefan
Kljub mladosti avtorja je opus Marka Zatlerja zrel, prepoznaven in slojevit. Foto: Galerija Instituta Jožef Štefan

Čeprav je v prometni nesreči umrl star komaj 26 let, je Zatler vendar zapustil slikarstvo, ki je zrelo, slojevito in prepoznavno. Avtorica besedila v katalogu, ki spremlja razstavo - odprli jo bodo danes ob 18.00 -, Alenka Kreč Bricelj, piše, da je bila glavna tema Zatlerjevega ustvarjanja napetost med moškim in ženskim principom. Te napetosti, tega odnosa Zatler ni pojmoval le v erotičnem smislu, ampak tudi eksistencialno, in sicer v smislu življenjske energije, ki je plodna in pogubna hkrati.

Umetnost kot fatalna neznanka
Likovno prepričljivost dela Marka Zatlerja zagotavlja avtorjevo sproščeno in suvereno obvladovanje barve in tudi njegova spontana odločitev, da se občasno odloči tudi za zanj netipičen material, les. Stopanje v polje druge materialnosti izkazuje Zatlerjev nazor, da je umetnost fatalna neznanka, katere raznolike pojavne oblike je vredno nenehno spoznavati. Kot pravi Kreč Bricljeva, je takšen odnos skoraj romantičen, utopičen in ne dopušča polovičarstva.

Marko Zatler je študiral na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, kjer je leta 1998 diplomiral pri Mladenu Jernejcu, leto pozneje pa je končal še letnik slikarske specialke.