Poleg Milene Zupančič in Poldeta Bibiča v glavnih vlogah film Cvetje v jeseni krasi filmska glasba, ki jo je napisal skladatelj Urban Koder. Foto: RTV SLO
Poleg Milene Zupančič in Poldeta Bibiča v glavnih vlogah film Cvetje v jeseni krasi filmska glasba, ki jo je napisal skladatelj Urban Koder. Foto: RTV SLO

Turistično društvo Stari vrh 14. in 15. julija pripravlja sklop prireditev, ki so jih poimenovali 50 pomladi filma Cvetje v jeseni. Drevi ob 20. uri bo v Zgornji Luši potekal kulturni večer, v okviru katerega bodo na Kovkarjevi domačiji nastopili Mežnarjevi godci. Na ogled bo tudi film Cvetje v jeseni, ki so ga označili za najlepši slovenski ljubezenski film. V soboto organizirajo pohod po točkah, kjer so se snemali posamezni prizori filma. Osrednji del prireditve pa bo sobotni pogovorni večer z igralci in ustvarjalci filma, ki se bo na Presečnikovi domačiji v Mlaki nad Luši začel ob 16.30.

Sorodna novica Malo znane zgodbe, ki so se spletle okoli snemanja Cvetja v jeseni

Stoletje od Tavčarjeve smrti, pol stoletja od premiere
Režiser filma Matjaž Klopčič je za snemanje kadrov filma po povesti Ivana Tavčarja na podeželju izbral kraje pod Starim vrhom. Ker je letošnje leto ob 100. obletnici smrti posvečeno Tavčarju, se mu bo tamkajšnje turistično društvo poklonilo s prireditvijo, na kateri bodo zaznamovali obletnico premiere filma, ki je bila junija 1973.

V društvu so pojasnili, da je veliko zanimanje za prireditev tudi pri igralcih in ustvarjalcih, ki so sodelovali pri filmu. Sodelujoči bodo na prireditvi zavrteli kolo časa v leto 1972 in obujali spomine na snemanje in njihovo življenje v vasi. V pogovoru bodo med drugim sodelovali igralci Milena Zupančič, Ivanka Mežan in Andrej Kurent ter producent Franc Zajc.

Pred drevišnjim kulturnim večerom v Zgornji Luši danes vabijo tudi na dvorec Visoko, v katerem je Tavčar živel. Zavod Poljanska dolina v sodelovanju z Loškim muzejem danes ob 18. uri pripravlja kulturno-kulinarični dogodek z naslovom Visoški lonec, ki bo udeležence popeljal v obdobje Kalanovih in Tavčarja. Spremljevalni program s spoznavanjem oblačil iz preteklosti, folkloro in vodenjem bo dogodku dodal kulturni pridih.

Enega za družino, drugega za posle in tretjega za dninarje …
Večer bo posvečen ohranjanju kulturne dediščine in spoznavanju zgodovine Visokega. Prikazani bodo kuhinjski pripomočki iz zapuščine Kalanove rodbine, ki je na Visokem živela več kot 200 let. Posebne pozornosti bo deležna tudi zanimiva življenjska zgodba Ivana in njegove žene Franje Tavčar, ki sta na Visokem gospodarila 45 let.

Oblikovalka zgodovinskih kostumov Andreja Stržinar bo prikazala oblačilno dediščino in običaje oblačenja na škofjeloškem območju, folklorna skupina Zala pa stare gorenjske folklorne plese. Vrhunec večera bo pristna visoška jed, poimenovana visoški lonec in povzeta po zapiskih zadnje gospodarice rodbine Kalan z Visokega. Zanimivost visoškega lonca je, da je gospodinja pripravljala po tri enake lonce jedi, enega za družino, drugega za posle in tretjega za dninarje. Pripravljala je vsakdanji in praznični lonec, praznični je vseboval tudi meso. Gospodinja je lonec po štirih urah vzela iz peči, ga zavila v flanelo in dala v skrinjo s senom, kjer se je jed ohlajala in so okusi postali še boljši.

Skozi zgodbo spremljamo nekoliko starejšega odvetnika, doktorja Janeza, ki se je naveličal mestnega življenja. Za nekaj tednov se odpravi k svojemu sorodniku na deželo. Odvetnik je navdušen nad kmečkim življenjem, še posebej zato, ker sreča Meto, sorodnikovo hčerko. Janez in Meta se zaljubita, delata na kmetiji in hodita na sprehode. Janez se mora vrniti v mesto, kjer ga čaka delo, toda Mete ne more pozabiti. V Metini bližini kupi kmetijo in očeta prosi za njeno roko. Ko Meta izve, da bo Janezova žena, ne prenese prevelike sreče in umre v njegovem naročju.

Ob Mileni Zupančič v vlogi Mete in Poldeta Bibiča kot Janeza igrajo še Bert Sotlar, Štefka Drolc in Duša Počkaj. Scenarij je na podlagi istoimenske povesti napisal Mitja Mejak, direktor fotografije je Žaro Tušar, znamenito glasbo je zložil Urban Koder, scenograf je Niko Matul, kostumografka Marija Kobi, montažerka je Andreja Bolka in oblikovalka maske Marina Križaj.

Cvetje v jeseni je prvi celovečerec, pri katerem je kot koproducent sodelovala RTV Ljubljana. Leta 2012 je RTV Slovenija prav s tem filmom začela proces digitalizacije in restavracije svojega video- in avdioarhiva.