Paul Greengrass (levo) se je po Bournovi premoči lotil filma o terorističnem napadu na ZDA. Foto: EPA
Paul Greengrass (levo) se je po Bournovi premoči lotil filma o terorističnem napadu na ZDA. Foto: EPA

V svetu se je veliko zgodilo in zdi se, da kot država trpimo zaradi kratkotrajne izgube spomina.

Jane Rosenthal
Napadena dvojčka
Četrti teroristični napad so preprečili potniki ugrabljenega letala. Foto: EPA

Tako se bo newyorški filmski festival, ki sta ga Robert de Niro in Jane Rosenthal ustanovila po tragičnih dogodkih, da bi someščanom ponudila nekaj, česar bi se lahko veselili, začel s filmom United 93. To bo za film, v katerem režiser Paul Greengrass povzema dogajanje na četrtem ugrabljenem letalu in v ZDA, tudi svetovna premiera. Organizatorja festivala sta prepričana, da Američani počasi pozabljajo, kaj se je zgodilo, zato jih morajo na to opomniti s filmi.

V filmu tudi drama na tleh
Greengrass v filmu popisuje, kaj se je dogajalo na četrtem ugrabljenem letalu, ki so ga potniki strmoglavili, ko so izvedeli, kaj se je zgodilo v Washingtonu in New Yorku. Gledalci bodo lahko podoživeli tudi dramo, ki so jo doživljali sorodniki potnikov na ugrabljenem letalu. Ko so potniki ugotovili, kaj se je zgodilo, so namreč domačim pošiljali SMS-sporočila, v katerih so jih obveščali o tem, kaj se dogaja, in da nameravajo preprečiti načrte ugrabiteljev.

Film ki postavlja spomenik junaštvu
Premiere 25. aprila se bodo tako udeležili tudi sorodniki nekaj umrlih. "Nikoli ni enostavno oživljati dogodkov 11. septembra, a podpiramo film United 93, saj postavlja spomenik junaštvu mojega brata in 39 drugih potnikov in posadke, ki so se skupaj odločili reči Ne na tisti grozljivi dan," je ob tem povedal brat enega izmed umrlih.

"V svetu se je veliko zgodilo in zdi se, da kot država trpimo zaradi kratkotrajne izgube spomina," pa je dogajanje v ZDA od tragičnega 11. septembra 2001 komentirala soustanoviteljica festivala Tribeca Jane Rosenthal. Prva štiri leta smo govorili, da Newyorčani potrebujejo smeh in komedijo, zdaj pa je napočil čas, da se vrnemo h koreninam festivala, ki je bil prvič na sporedu osem mesecev po terorističnih napadih na ZDA.

"Vojni" tekmovalni program
Sestavni del Tribece, ki bo med 25. aprilom in 7. majem, je tudi tekmovalni program. Vanj so letos uvrščeni filmi s političnimi temami, povezanimi predvsem z Bližnjim vzhodom in vojno v Iraku. "Smo festival, ki se je začel zaradi vojnega dejanja, zato smo imeli na sporedu vedno filme in razprave, ki so se lotevale zahtevnih tem," je izbor komentirala soustanoviteljica.

V svetu se je veliko zgodilo in zdi se, da kot država trpimo zaradi kratkotrajne izgube spomina.

Jane Rosenthal