Tradicionalno se vsako leto več filmov s seznama AFI uvrsti med nominirance za oskarja za najboljši film.

Epopeja Dune: Peščeni planet, ki jo je režiral Denis Villeneueve, se je znašla na večini dosedanjih seznamov najboljših filmov leta. Foto: IMDb
Epopeja Dune: Peščeni planet, ki jo je režiral Denis Villeneueve, se je znašla na večini dosedanjih seznamov najboljših filmov leta. Foto: IMDb

Deseterico sestavi žirija, v kateri sedijo filmski kritiki, akademiki in in ustvarjalci (slednje letos denimo zastopajo Lee Isaac Chung, Liz Hannah, Anjelica Huston in Ed Zwick).

Na seznamu, na katerem so vsa mesta enakovredna, so tokrat remake muzikala Zgodba z zahodne strani Stevena Spielberga, znanstvenofantastični spektakel Dune: Peščeni planet, ki ga je režiral Denis Villeneuve, in drama o otroku gluhih staršev Coda režiserke Sian Heder.

Med najboljših deset je AFI uvrstil tudi biografski športni film Kralj Richard o očetu teniških igralk Venus in Serene Williams režiserja Reinalda Marcusa Greena, ki pravkar gostuje v naših kinematografih. Tu sta še The Tragedy of Macbeth, ki jo je po drami Williama Shakespeara režiral Joel Coen, in Netflixov vestern The Power of the Dog v režiji Jane Campion.

Deseterico zaokrožijo še satirična komedija z zvezdniško zasedbo Don't Look Up Adama McKaya, romantični film Sladičeva pica Paula Thomasa Andersona, psihološki triler Nightmare Alley Guillerma del Tora in muzikal Tick, Tick.Boom, ki ga je režiral Lin-Manuel Miranda.

Filmi leta po izboru Ameriškega filmskega inštituta

Coda, r. Sian Heder
Ne glej v zrak (Don’t Look Up), r. Adam McKay
Dune: Peščeni planet (Dune), r. Denis Villeneuve
Kralj Richard (King Richard), r. Reinaldo Marcus Green
Sladičeva pica (Licorice Pizza), r. Paul Thomas Anderson
Ulica nočnih mor (Nightmare Alley), r. Guillermo del Toro
Moč psa (The Power of the Dog), r. Jane Campion
Tick Tick Boom, r. Lin-Manuel Miranda
Macbeth (The Tragedy of Macbeth), r. Joel Coen
Zgodba z Zahodne strani (West Side Story), r. Steven Spielberg

Dvojno spregledani Ridley Scott
Med kritiško hvaljenimi filmi, ki prav tako upajo na oskarjeve nominacije, pa jih je AFI spregledal, so med drugim Hiša Gucci in Poslednji dvoboj Ridleyja Scotta, Being the Ricardos Aarona Sorkina, The Lost Daughter Maggie Gyllenhaal ter Spencer Pabla Larraína.

Enega resnično najboljših filmov leta, The Power of the Dog, v svojem katalogu vsebin ponuja Netflix, redne kinodistitribucije pa zato seveda nima. Foto: Netflix
Enega resnično najboljših filmov leta, The Power of the Dog, v svojem katalogu vsebin ponuja Netflix, redne kinodistitribucije pa zato seveda nima. Foto: Netflix

Avtorjem izbranih filmov se bodo 7. januarja v Los Angelesu poklonili na slavnostnem kosilu.

Sezona nagrad se začenja
Slovesna podelitev oskarjev bo prihodnje leto 27. marca, nominirance pa bodo razglasili 8. februarja.

Lani je bilo med osmimi kandidati za oskarja za najboljši film šest filmov, ki jih je izbral AFI, med njimi Mank Davida Fincherja, Minari Leeja Isaaca Chunga in poznejši dobitnik oskarja za najboljši film, Dežela nomadov režiserke Chloe Zhao.

Ameriški filmski inštitut izbere tudi najkakovostnejše serije leta in letos je v izbor prišla spodnja deseterica.

Serije leta po izboru Ameriškega filmskega inštituta

Hacks
Služkinja (Maid)
Mare iz Easttowna (Mare of Easttown)
Psi iz rezervata (Reservation Dogs)
Schimgadoon!
Nasledstvo (Succession)
Ted Lasso
Podzemna železnica (The Underground Railroad)
WandaVision
Beli lotos (The White Lotus)