"Ne verjamem, da to pomeni, da sem že pravi režiser, mogoče pa pomeni, da sem na poti k temu," je Affleck skromno izjavil v svojem zahvalnem govoru. Foto: Reuters
Affleck je za Argo dobil tudi nagrado igralskega ceha (SAG). Foto: Reuters

Drama o reševanju ameriških državljanov iz Irana je pred tem že prejela zlati globus ter nagradi ameriških združenj filmskih igralcev in producentov, nominirana pa je tudi za sedem oskarjev.
Priznanje DGA je ponavadi najboljši pokazatelj, kdo bo slavil zmago v končni bitki za oskarja za najboljšo režijo - a letos se na to ne moremo zanašati; Affleck namreč v tej kategoriji sploh ni nominiran. Res pa je, da to uspehu filma ni škodilo - in da bi mu na oskarjih lahko celo koristilo in mu v kategoriji najboljšega filma prineslo glasove "slabe vesti" članov Akademije.

Skromna zahvala
"Ne verjamem, da to pomeni, da sem že pravi režiser, mogoče pa pomeni, da sem na poti k temu," je Affleck skromno izjavil v svojem zahvalnem govoru. Prav tako ni videti, da bi do Akademije gojil kakšno zamero, saj, kot pravi, "nima občutka, da mu je kdo kaj dolžan". "Navdušen in počaščen sem, da me je Akademija nominirala kot producenta. Vem, kakšen je naš film: hkrati nismo favoriti in malce skritega aduta, in če mene odštejemo iz enačbe, to morda pomaga ... Gre samo za film. Zdi se mi, da je tako prav in da imam veliko srečo."

Affleck, ki je poleg režije v filmu prevzel tudi glavno vlogo agenta Cie, ki na koncu krizno situacijo pripelje do srečnega konca, je v tekmi za nagrado premagal Kathryn Bigelow (00:30 - Tajna operacija), Toma Hooperja (Nesrečniki), Anga Leeja (Pijevo življenje) in Stevena Spielberga (Lincoln).